2019/01/04

‘수령제’ 사회주의도 사회주의이다 - 통일뉴스



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‘수령제’ 사회주의도 사회주의이다<연재> 김광수의 ‘제대로 된 북한사회에 대한 이해’ (7)
김광수 | no-ultari@hanmail.net





승인 2018.08.13 11:22:44






김광수 / 정치학 박사(북한정치 전공) · 『수령국가』 저자 · 21기 통일부 통일교육위원
본인은 지속적으로 ‘제2의 북한바로알기운동’을 주장하고 있다. 이 전제 하에 본인은 ‘제대로 된 북한사회에 대한 이해: 수령국가체제’라는 큰 주제를 갖고 왜곡된 북한이해를 바로잡고자 (이슈가 있을 때마다) <통일뉴스>에 정기 기고 글을 게재하고자 한다.

동시에 4.27 판문점선언과 6.12 싱가폴 북미선언 이행과정에서 있을 수도 있는 이러저러한 우여곡절을 정론으로 대응하고자 하는 의미도 담아내고자 한다. 또한 이미 사문화되어지기는 했지만 여전히 그 생명력과 위력을 가지고 있는 분단적폐의 제도적 주범 국가보안법을 철폐하는데도 조금이나마 기여할 수 있었으면 좋겠다.

참고로 이번 연제의 큰 타이틀은 ‘북한의 수령체제에 대한 이해와 오해(들)’이다. (1)제1편은 ‘백두혈통에 대한 이해와 오해’이고, (2)제2편은 ‘북한은 왜 수령제 국가체제를 선택할 수밖에 없었나?’이고, (3)제3편은 ‘북한의 수령제 사회에 대한 옳은 이해: 수령과 우상화를 중심으로’이고, (4)제4편은 ‘수령제사회주의도 사회주의이다’로 끝맺는다. 독자들의 많은 관심과 필독을 권한다. / 필자 주




제아무리 외부자의 시선으로 북한체제의 ‘사회주의’ 속성을 부정하려 해도 부정될 수 없는 사실 하나가 있다. 북한이 ‘사회주의’국가라는 사실 그 자체이고, 이는 북한이 수령중심의 사회주의국가 체제를 띠고 있다하여 변할 수 있는 그런 결론이 아니다.

다음과 같은 그 결정적 증거들 때문이다.

첫째, 정치기제에 있어 ‘사회주의’ 속성을 그대로 간직하고 있어서 그렇다. 이는 사회주의국가 체제인가, 아닌가를 가름하는 결정적 징표 중의 하나가 유일정당 체제 유무가 그것이라 했을 때, 북한은 누가 뭐래도 ‘조선로동당’ 유일정당 체제를 띄고 있다. 그래서 북한은 사회주의국가 체제일 수밖에 없는 것이다.

둘째, 경제체제 문제이다. 경제체제 문제에 있어 ‘사회주의’ 속성을 그대로 증명해주는 것도 ‘국가계획경제’ 형태를 띠고 있는가, 아닌가에 달려있다고 한다면 북한은 그 어떤 사회주의국가들보다도 ‘국가계획경제’ 체제를 지속시켜나가고 있는 그런 국가이다. 그러니 어찌 사회주의국가 체제라 하지 않을 수 있겠는가?

그렇다면 북한은 엄연한 사회주의국가 체제인 것이다. 그것도 사회주의국가 체제임을 증명하는 증거가 둘 다 교집합으로 충족시켜주는 그런 앤드(and)적 방식의 사회주의국가 체제인 것이다.

반면, 중국의 경우는 정치기제에 있어서는 유일정당 체제이지만, 이미 경제에서는 ‘시장사회주의’라는 수정주의 형태를 띄고 있어 사회주의국가 체제 원형이론에 충실한 국가라고는 할 수 없다. 이 외에 베트남, 베네수엘라, 쿠바 등도 정치기제에서는 유일정당 체제를 띠고 있기는 하지만, 경제체제에 있어서는 정도의 차이가 있기는 하겠으나 중국과 마찬가지로 ‘국가계획경제’에서 많이 후퇴하고 있고, 그런 의미에서 이들 국가들이 오리지널(original) 사회주의국가 체제라기에는 뭔가 좀 어색할 수밖에 없게 되어졌다.

해서 1980년대 말부터 시작된 소련과 동구권 해체 이후, 그렇게 사회주의국가 체제 원형을 가장 잘 보존하는 국가는 현존하는 (사회주의)국가들 중에서는 거의 유일하게 북한일 수밖에 없는 것이다.

그런데도 (외부자들인) 왜 우린 그런 북한을 사회주의국가 체제를 띤 국가로 잘 인정하지 못하는가? 도대체 왜 그런 것인가?

많은 이유들이 있을 수는 있겠으나, 그 중에서도 가장 중요한 요인은 현실 사회주의국가 체제에서 북한만이 그 어떤 의미에서 마르크스-엥겔스의 사회주의국가 체제 원형이론에 가장 잘 부합하는 그런 존재국가임에도 불구하고, 외부자들의 인식에는 북한을 사회주의국가 체제로 인정해주고 싶지 않는 편견이 훨씬 더 강하게 작용하고 있는, 그리고 그런 편견은 우리가 보고 싶은 것만 보는 ‘희망적 사고’의 극단 그 이상 그 이하도 아닌 것으로 정리할 수가 있어서 그렇다.

좀 더 솔직히 말하자면 ‘소련·중국만이 사회주의 원형국가가 될 수 있다’는 현대판 ‘사대주의’, ‘대국주의’ 인식의 발로라 하지 않을 수 없으며, 더 나아간다면 외세(미국)로부터 결코 자유롭지 못한 자유민주주의국가 체제인 대한민국의 국가주의적 관점에서는, 혹은 체제경쟁의 관점에서는 대한민국보다 못사는(아니, 못살아야만 하는) 북한이 비록 적대체제이기는 하지만 사회주의국가 체제의 원형이라는 국가이미지가 영 못마땅한, 즉 ‘사촌이 땅 사니 배 아프다’는 심보와 전혀 다르지 않다는 그런 아주 고약한 마음, 혹은 자격지심(自激之心)의 발로가 아닌지는 심각하게 고민해봐야 한다는 것이다. 정말로 그렇게 정직하게 성찰해볼 필요가 있다하겠다.

또한 모르긴 몰라도 위에서 잠시 언급한 것과 같이 ‘사회주의’하면 러시아혁명, 마르크스와 레닌으로 상징되는 그런 인식적 흐름과, 또 한편으로는 학계의 잘못된, 혹은 지적 게으름의 풍토도 한 몫하고 있지는 않은지 충분히 검토해보아야만 한다는 것이다.

실제 러시아 혁명 이후 많은 사회주의 국가들이 사회주의국가 체제로 소련체제를 그 롤 모델로 하였음은 분명하다. 이념적으로는 마르크스-레닌주의를 수용하였고, 정치경제적으로는 생산수단에 대한 국가(협동)적 소유와 공산당(노동당) 중심의 일당유일 체제를 확립하였기 때문이다. 그렇다보니 <사회주의 = 소련체제>로 등식화되어지는 경향이 자연스럽게 나타날 수밖에 없었다.

연동되어져 북한사회도 소련에 의한 이식된 사회주의국가 체제라고 바라보는 경향이 생긴 것이고, 결과도 북한의 체제가 소련의 꼭두각시체제라는 의미와 맞닿게 하였고, 그 결정적 증거가 미 국무부가 편찬한 자료에도 나와 있듯이 북한이 소련의 위성국가(satellite)라는 사실과 함께, 그런 의미로써 북한이 ‘괴뢰’국가라는 이미지가 우리의 인식을 지배하기도 하였다.

나아가서는 북한을 스탈린주의 국가체제로서 인식하려는 편견도 있었는데, 이는 여타의 사회주의국가와 소련마저도 작금의 그 스탈린주의를 포기하는 상황이 되어져가고 있는데도, 유독 북한만은 여전히 ‘과거의 체제’를 ‘현재의 그대로 지속해 나가는 아주 ‘잘못된’ 국가체제라는 인식이 그러한 결론 - <북한체제 = 소련체제>에 한 몫 더 하였다고 밖에 볼 수가 없는 것이다.

하지만 그 (‘잘못된’) 인식과 결론은 다음과 같은 두 증명으로 당장 바로 잡혀져야만 한다.

그 첫째는 북한의 혁명역사에 대한 이해를 제대로 한다면 그 결론이 달라질 수밖에 없다는 사실이 그것이다. 다름 아닌, 소련의 강력한 후원과 중국의 지원 등에 의해 지금의 북한식 사회주의체제가 가능했음도 분명한 사실이기는 하지만, 그 사실 못지않게 김일성을 중심으로 한 항일빨치산 세력들의 오랜 항일독립운동 결과라는 점 또한 결코 간과되어서는 안 되되기 때문이다.

다시 말해 북한체제 형성 그 과정이 정권의 수립과 함께 그런 정치체제가 갑작스럽게 만들어진 것이 아니라, 김일성을 중심으로 한 정치세력의 오랜 항일투쟁의 결과물이자 그들이 역사적 과정에서 맞닥뜨렸던 현실적 과제와 국가적 목표, 또 그들이 이상으로 추구해왔던 사회주의·공산주의 사회건설이라는 변증법적 과정과 맞물려 공고화되어질 수밖에 없었다는 사실이 그것이고, 이념적으로도 마르크스-레닌주의를 계승하면서(계승성) 북한의 처지와 실정에 맞는 김일성-김정일주의를 통치이데올로기로 확립하였고(독창성), 정치경제적으로도 최근의 국가적 어려움과 이러저러한 경제난으로 인해 계획공급 능력의 약화와 시장화 현상이 일부 나타나기는 하였지만, 여전히 북한은 그 어떤 사회주의 국가보다도 국영기업의 사유화가 전적으로 배제되고 있는 등 생산수단에 대한 국가(협동)적 소유와 노동당 중심의 유일정당 체제를 유지하고 있는 그런 국가이기 때문이다.

그래서 2018년 현재, 누가 뭐래도 사회주의이론 원형으로서의 사회주의국가 제체를 가장 많이 닮고 있고, 유지시켜 나가는 그런 국가가 역설적이게도 북한이고, 그런 북한의 ‘수령제 국가체제’야 말로 사회주의국가 체제를 가장 오리지널하게 유지시켜 나갈 수 있게 하는 그런 힘 있는 정치체제임을 각인시켜 주고 있는 것이다.

이는 윗글에서 잠시 확인하였듯이 금방 확인될 수가 있다. 현존하는 사회주의국가들 중 베네수엘라 등 남미의 사회주의국가 체제나 중국, 쿠바의 사회주의국가 체제와 비교를 해본다면 오히려 어느 국가가 더 사회주의이론 원형에 충실하고, 이탈하고 있는지를 보다 분명하게 설명할 수가 있어서 그렇다.

우선은 이들 국가들이 북한과는 달리 자본주의와 사회주의 경제체제를 혼합시킨 ‘사회주의 시장경제’라는 수정주의 경제체제를 만들어내었고, 엄밀히는 사회주의국가 체제의 한 특성인 국가계획경제 체제를 무너뜨려가고 있다.

뿐만 아니라 공산당(노동당) 중심의 유일정당 체제를 유지시켜가고 있기는 하지만, 그 지도이념을 사상-마르크스·레닌주의와 같이, 혹은 북한처럼 주체사상과 같은 그런 철학적 개념으로 정립해낸 지도이념이나 통치철학이 아니라, 자국의 당대 최고 통치자(서기장, 주석, 국가평의회 의장 등)의 통치이념이나 지도사상으로 대체되는 등 개인화 이념현상이 나타나고 있어서 그렇다.

그 둘째는 북한체제를 전체주의(스탈린)국가 체제로 오독해낸 그런 인식에도 결국에는 자유민주주의라는 틀 속에서 봤을 때 북한의 ‘수령제 국가체제’가 봉건적이고도, 반민주주의적인 전형으로 간주되는 그런 사회과학적 문법체계의 인식의 연장 속에서만 가능하다는 결론이 있다고 가정했을 때, 또한 백번 양보하여 스탈린과 함께 중국의 최고지도자였던 마오쩌둥 시대 때에도 마오쩌둥 자신이 (수령) 권위를 이용하여 당과 당 우위에 국가체제를 파괴했다는 비판에서 자유로울 수 없다는 것이, 그런 의미에서 북한도 수령중심의 사회주의국가 체제가 당과 당 우위의 국가체제를 파괴하지 않았겠는가 하는 그런 의심의 눈초리를 보내야 한다면, 이 또한 다음과 같은 반론들에 직면해야하기 때문이다.

김일성은 위의 스탈린과 마오쩌둥과는 달리 더 철저하게 당과 관료체계를 통해 자신의 지도를 관철시켜나간 것으로 말이다.

증명은 이렇다. 북한의 수령체제에 대한 비판의 잣대로 활용되는 수령의 ‘직할통치’가 외부자들의 우려와는 달리(외부자들의 우려라 함은 수령이 절대 권력을 행사하여 무조건적이고 독단적으로 정책결정을 할 수 있다는 그런 인식) 당과 내각, 그리고 현지지도라는 형식을 통해 나타난다 했을 때, 그것은 북한의 수령제가 결코 당과 유리될 수 없는 구조를 가지고 있었음을 증명하는 것은 물론, 그 역시 당을 통한 추상적 지도와 구체적 지도의 결합으로 이뤄진 것이라고 한다면 북한은 오히려 그 어떤 사회주의 국가들보다 더 당 우위의 국가체제를 잘 지켜나갔다고 보는 것이 맞는 것이다.

어떻게? 수령을 ‘아버지’라고 한다면 당은 ‘어머니’의 기능으로, 이는 다시 수령은 인민의 아버지이자 당의 어머니라는 ‘어버이’ 개념으로 연관되어져서 말이다.

또한 사회주의 국가의 특징으로 ‘위대한 지도자’의 존재와 사회주의 혁명전통, 당적 통제를 기본으로 하는 수령의 지도 등이 필연적으로 동반되어지는 것이 사회주의 특징 중의 하나라고 한다면, 북한의 수령제는 외부의 시선과는 달리 수령의 임의적이고도 독단적인 지도가 아니라 당을 통한 지도와 당적 조직 체계를 통해서 움직인다는 지도원리가 배반되어지는 것도 아니어서 더더욱 그러한 평가에는 조심을 기해야 하는 것이다.

왜냐하면 북한의 수령제가 제아무리 수령에 대한 정의와 수령의 권한에 대한 집중도, 그리고 권력이양 방식 등이 여타 사회주의 국가들과는 달랐고, 높다고는 하나, 북한의 수령제 역시 어디까지나 당 우위의 국가체제, 국영화를 중심으로 한 중앙 집중형 생산체제, 이데올로기의 우위성 등을 갖고 있고, 이로부터 당을 통한 정치적 지도, 계획에 따른 생산과 분배 및 대중 동원형 구조, 일원화된 정치체제와 이데올로기가 작동되고 있는 그런 특징으로서의 사회주의 보편적 특징들을 고스란히 갖고 있는 그런 국가체제임이 분명해서 그렇다.

이래놓고 한편, 다른 시각에서도 북한의 수령중심 사회주의국가 체제가 엄연한 사회주의국가 체제임을 논증할 수도 있다.

그 첫째가 북한의 수령제 사회주의국가 체제에 대해 사회주의국가 체제가 아니라함은 다음과 같은 논리에서 결코 자유롭지 못해서 그렇다.

다름 아닌, 자유민주주의국가 체제 또한 단지 부르주아들을 위한 민주주의일 뿐이며, 자유주의자들이 민주주의 가치로 자랑해대고 있는 선거도 종국에는 부르주아의 게임으로만 치부되어지는 그런 인식과도 연결되어져야만 한다면, 그 연결에는 자유민주의국가 체제 또한 20세기 이전의 전근대를 완전히 띄어 넘은 현대 민주주의국가 체제의 원형이라 볼 수 없다는 점에서 북한의 사회주의국가 체제를 바라보는 인식과도 똑같이 그렇게 닮아져야만 하기 때문이다.

즉, 약점과 한계가 있다하여 그것을 근본문제로 환원하고 극대화하여 현실과 실천에서 모든 것이 잘못되어진 것으로 단정해버려야 한다면, 그 체제형식이 비록 자유민주주의국가 체제든 사회주의국가 체제이든 모든 체제가 다 문제가 있고 부정되어져버려야 하는 그런 오류가 똑같이 적용되어질 수밖에는 없는 것이고,

다르게는 대한민국이 약간 문제가 있는, 혹은 ‘잘못된’ 국가운영 체제를 갖고 있다하여 그것 때문에 대한민국의 국가체제가 자유민주주의국가 체제라는 사실 그 자체가 의심받지 않아야 한다면, 또 비유적으로도 한 국가가 독립국가임을 제도적으로 법적으로 상징하는 것이 국군통수권 유무에 있다했을 때, 그 통수권마저도 다른 나라(미국)에게 빼앗겨져 있다하여 대한민국을 미국의 ‘괴뢰’, 혹은 미국의 ‘위성국가’라 하지는 않는다고 한다면(그렇게 비판할 수는 있지만) 그러한 인식적 잣대는 북한에 대해서도 공정하게 비례적으로 적용되어져야만 하는 것이다.

그런 논리로 우리가 북한을 전체주의, 술탄체제, 신정(神政)국가, 극장국가 등의 정치체제로 이해해 그 사회주의적 속성을 부정하려 한다면, 같은 논리로 우리 대한민국도 ‘오래된’ 과거로부터는 군부독재체제로, 불과 2년 전만 하더라도 박근혜 정부를 ‘新유신체제’, 혹은 1960~70년대의 반공주의가 버전-업(version-up)된 ‘종북·반북주의’라는 성격규정으로부터 결코 자유로울 수가 없어져야 하는 것이다. 뿐만 아니라 함재봉의 저서, 󰡔유교 자본주의 민주주의󰡕(서울: 전통과 현대, 2000)에서는 대한민국을 ‘유교 자본주의’로 규정하고 있는데, 이 또한 참조해야만 하는 것이다.

그 둘째에 현실 사회주의국가 체제에 있어서도 소련식만 있는 것이 아니었고(위에서 살펴본 봐와 같이 북한식은 소련식 사회주의국가 체제가 아니었고), 그것은 곧 사회주의국가 체제의 본질적 속성은 그대로 갖고 있되 그 특수성으로 자국의 처지와 실정에 맞는 그런 사회주의국가 체제를 선택할 수 있었다는 것이고, 그런 측면에서 북한의 수령중심의 사회주의국가 체제도 만들어졌다고 볼 수가 있다는 것이다.

이는 북한의 정치체제도 처음(초창기)에는 여타 모든 신생독립국가들처럼; 자유민주주의국가 체제를 선택한 국가들은 미국이나 영국의 체제를, 사회주의국가 체제를 선택한 국가들은 소련의 체제를 그 롤 모델로 하는 그런 국가체제를 선택하는 것이 너무나도 당연한 것처럼 북한도 예외 없이 소련의 사상(마르크스-레닌주의)과 제도를 그대로 이식받을 수는 있었겠으나, 그 태생 때문에 무조건적으로 북한의 정치체제가 소련의 사회주의국가체제와 하등 다를 것이 없으며, 더 나아가서는 소련보다 더 지독한 전체주의 국가로 북한을 이미지 메이킹(making)하는 것은 결코 바람직하지 않다는 것이다.

그것은 위에서도 잠시 언급하였듯이 북한도 대한민국과 똑같이, 혹은 신생독립국가임으로 인해 초기의 정치체제를 선택함에 있어 기존 그 어떤 특정체제를 선택할 수밖에 없었고, 그러나 그것과는 별개로 시간이 흘러가면서 그들은 우리(대한민국)가 그러했듯이 그들의 옷에 맞는 법, 질서, 체제, 문화 등을 체계화시켜나갈 수 있는 그런 국가적 권리를 행사하였고, 그 결과가 북한이 제 아무리 특이한 체제-수령제 국가체제를 선택하였다하더라도 그것은 사회주의국가체제 안에서의 특이체질(체제)일 수밖에 없었다는 사실에서 충분히 증명할 수가 있다.

마치 대한민국이 자유민주주의국가 체제라는 체제 안에서 미국식과 일본식이 혼합되어 나타나고 있듯이, 더 나아간다면 유신국가, 반공국가, 독재국가, 종속국가, 식민국가 등 온갖 부정적인 이미지 메이킹이 있지만 자유민주주의국가 체제가 부정되지 않듯이 말이다.

또 더 나아간다면 자유민주주의국가 체제 안에서는 내각제도 있고, 대통령중심제도 있고, 심지어 이원집중부제 등도 있듯이 사회주의국가 체제 안에서도 소련식이 있을 수 있고, 중국식, 베트남식이 있을 수 있듯이 북한도 북한식으로 수령제 사회주의국가 체제를 충분히 채택할 수가 있는 것이다.

했을 때 북한의 정치체제가 특수하기는 하지만, 그것보다 더 큰 함의는 사회주의국가의 보편적인 정치체제와 동형의 구조라는 의미가 더 간과되어져서는 안 된다는 것이고, 이는 다시 북한이든, 소련이든, 미국이든, 대한민국이든 그 어떤 국가든 자국만의 특성에 맞는 국가체제를 선택할 수 있다는 것이고, 그 선택에는 자국만이 가지고 있는 역사성, 지역성, 민중의 정치지향성, 상황적 조건-정치적, 이데올로기적, 경제적 조건 등이 충분히 반영되어 그들 국가들에게 가장 부합하는 그런 방향으로 국가체제를 선택하였다는 사실을 인정해야 한다는 말이다.

맞물려 위 모든 사실들로부터, 그 비교의 잣대가 공정해야만 하는 것이라고 한다면 유독 북한에 대해서만 냉전적 이데올로기의 잣대를 들이대고, 공격적 수단으로 삼는다는 것은 공정하지도 옳지도 않다는 사실이다. 마치 그것은 북한이든 남한이든 다 똑같이 그 나름의 체제특성과 부정성들을 갖고 있고(미국, 영국, 일본, 중국 등 이 지구상에 존재하는 모든 국가들에게도 해당되는 그런 사항이다.), 또 현존하는 사회주의국가들 중에서 어느 국가가 더 사회주의국가 체제에서 이탈하였고, 어느 국가가 더 사회주의이론 원형에 가까운지를 보다 편견 없이 봐라보아야만 하는 것과 똑같이 그렇게 인식되어져야만 하는 것이다.

이렇게 물으면서 말이다. 북한이라고 해서 소련중심의 현실사회주의 체제가 무너진 지금, 북한이 사회주의 원형국가의 롤 모델이 되면 안 되는 이유가 도대체 뭐이며 꼭 그렇게 폄훼하고, 부정하고, 편견을 가져야만 하는가? 라고 말이다.

그리고 그 대답은 당연히 그러한 인식들은 불필요하다. 그렇게 답해져야 하는 것이고, 이를 1991년 12월 25일 저녁 7시(모스크바 시간)에 주목하면 더더욱 그러해야 한다.

소련이 공식적으로 사회주의 정치체제를 포기한 시간이 그날이었고, 이후 이론원형으로서의 사회주의국가 체제는 남아있는 사회주의국가들이 만들어나가야 될 역사적 소명으로 되어졌기 때문이다.

그 한복판에 북한이 서 있고, 그런 정치경제적 정답 찾기에서 한 치도 물러서지 않고 있는 그런 북한의 모습에서 많은 논란이 있을 수는 있겠지만, 분명한 것은 위에서 확인받듯이 북한이 2018년 현재에도 여전히 ‘수령제’ 사회주의라는 사회주의국가 체제를 확립해나가고 있고, 그러한 행위가 소련식 사회주의 모델 해체 이후 새로운 사회주의국가 체제의 이론원형이 될 수 있느냐, 없느냐하는 그런 엄청난 (사회주의)체제 실험과도 맞물려 있어서 더더욱 주목받아야 하는 것으로 결론 나야한다는 것이다.


김광수 약력




저서로는 『수령국가』(2015)외에도 『사상강국: 북한의 선군사상』(2012), 『세습은 없다: 주체의 후계자론과의 대화』(2008)가 있다.
강의경력으로는 인제대 통일학부 겸임교수와 부산가톨릭대 교양학부 외래교수를 역임했다.
주요활동으로는 전 한총련(2기) 정책위원장/전 부산연합 정책국장/전 부산시민연대 운영위원장/전 부산민주항쟁기념사업회 사무처장·상임이사/전 민주공원 관장/전 하얄리아부대 되찾기 범시민운동본부 공동운영위원장/전 해외동포 민족문화·교육네트워크 운영위원/전 부산겨레하나 운영위원/전 6.15부산본부 정책위원장·공동집행위원장·공동대표/전 국가인권위원회 ‘북한인권포럼’위원/현 대한불교조계종 민족공동체추진본부 부산지역본부 운영위원(재가)/현 사)청춘멘토 이사/현 평화통일센터 ‘하나’ 이사/현 6·15부산본부 자문위원/현 통일부 통일교육위원 외 다수가 있다.

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신석호 (지은이) | 전략과문화 | 2008-11-10






반양장본 | 354쪽 | 152*223mm (A5신) | 496g | ISBN : 9788995986899



‘경제위기’와 이에 대한 대응으로서의 ‘개혁’이라는 이론과 개념의 틀로 1989년 이후 북한과 쿠바의 역사를 비교함으로써 북한과 쿠바 체제, 궁극적으로는 북한 체제의 본질을 파악하고자 하는 책.





추 천 사
프롤로그

제1장 사회주의 경제의 위기와 개혁
제1절 북한과 쿠바의 엇갈린 20년
제2절 경제위기와 개혁의 정치경제
제3절 어떻게 비교할 것인가?

제2장 경제위기 이전의 초기조건들
제1절 정치적 초기조건
제2절 경제적 초기조건
제3절 종속과 의존의 대외경제
제4절 소결론

제3장 경제위기와 대응의 정치학
제1절 1990년대 경제위기의 내용
제2절 북한과 쿠바 국가의 대응
제3절 북한 경제위기의 심화와 대응
제4절 소결론

제4장 경제위기와 대응의 경제학
제1절 경제개혁의 전개와 성격
제2절 1990년대 쿠바 경제개혁의 성과
제3절 2000년대 북한 경제개혁의 성과

제4절 소결론

제5장 결론

참고문헌
인터뷰 목록






지은이 : 신석호
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최근작 : <오바마는 왜 트럼프처럼 김정은을 다루지 않았을까>,<북한학의 새로운 시각>,<분단 저널리즘 뛰어넘기> … 총 6종 (모두보기)
소개 :
_ 동아일보 디지털뉴스팀장 겸 동아닷컴 미디어콘텐츠본부장
_ 동아일보 부설 화정평화재단·21세기평화연구소 연구위원
_ 북한학 박사(경제.IT 전공)

북한과 남북관계, 한반도 안보 문제를 탐구하는 24년차 기자. 신문기자로는 처음으로 북한학 박사학위를 받았다. 2000년 금강산을 시작으로 2008년 개성공단까지 모두 아홉 차례 북한 현지를 방문해 취재했다. 일곱 차례 평양을 방문하며 백두산과 묘향산, 남포 등 북한 이곳저곳을 탐방했다. 동아일보의 종합편성TV인 채널A 개국멤버인 신방겸영 기자이다.

1970년 서울에서 ...





김정일과 카스트로가 만난다면?!

김정일과 카스트로의 회동
책은 2008년 봄 어느 날, 쿠바 카스트로 공산당 제1서기와 북한 김정일 국방위원장이 쿠바 아바나 시에서 만나 대화를 나누는 장면으로 시작한다. 카스트로는 1959년 1월 혁명에 성공한 후 59년 동안 쿠바를 이끌어 오다 얼마 전 혁명 후배(동생 라울 또는 제3의 소장파)에게 정권을 물려주고 자유인이 된 상태다. 1990년대 초 동유럽 사회주의 국가의 붕괴로 ‘특별한 시기’라는 극심한 경제위기에 빠졌지만 즉시 경제개혁을 단행했고 2000년대에는 베네수엘라 및 중국 등의 지원 덕분에 나라 경제가 날로 번창하고 있다. 반면 김정일은 1970년대 초 아버지 김일성 주석의 후계자가 된 뒤 1985년 이후 실질적으로 북한을 통치해 왔고 지금까지 독재체제를 유지하고 있다. 1990년대 초 쿠바와 같은 이유로 국가적 경제위기를 경험했지만 경제개혁 대신 핵을 통한 체제 생존을 도모했다. 그러다 경제위기가 심화돼 수많은 사람들이 굶어죽는 ‘고난의 행군’ 시절을 겪었다. 2000년대 들어 뒤늦게 경제개혁을 단행했으나 경제 회복 속도는 더디고 핵 문제 해결도 마음 같지 않다.

왜 북한과 쿠바인가?
이날 대화에서 김정일은 카스트로와 20년 전 했던 내기에서 자신이 졌음을 시인한다. 1989년 11월 동독의 베를린 장벽이 무너지던 날 두 사람은 평양에서 긴급 회동을 가지고 사태의 심각성과 대처방안을 논의한 뒤 내기를 건다. 카스트로는 동독의 붕괴가 현실 사회주의 전반의 붕괴로 이어질 것이며 이 경우 이들 나라에서 대규모 경제 지원을 받아 온 쿠바와 북한은 심각한 위기에 빠질 것이라고 전망했다. 경제위기를 극복하기 위해서는 우선 사회주의 경제체제의 실패를 인민들에게 솔직하게 시인하고 시장메커니즘을 도입하는 개혁을 빨리 단행해야 한다고 주장했다. 김정일은 생각이 달랐다. 동독은 무너져도 소련은 결코 망할 수 없다고 봤다. 설령 소련이 무너지고 경제가 어려워지더라도 군대를 강화하고 인민들의 사상 무장을 단단히 하면 체제를 유지할 수 있다고 생각했다. 사회주의 경제의 문제점을 인민들이 알면 체제가 무너질 수 있으므로 솔직한 시인이나 개혁은 있을 수 없다고 강변했다. 이에 두 사람은 내기를 했다. 20년 뒤 틀린 사람이 상대를 방문해 실패를 시인하고 반성하자고 말이다.

생생한 현장취재기에 학자로서의 문제의식을 더한 책?!

1989년과 2008년 두 ‘현존’ 사회주의 정상의 만남은 물론 픽션이다. 그러나 두 번의 설정된 만남을 제외하면 책의 모든 내용은 저자가 6년 동안 끈질기게 추적하고 검증한 역사적 사실(史實)로 채워져 있다. 역사를 재구성해 나가는 문제의식은 간결하고 선명하다. 소비에트 블록의 경제적 지원으로 살아온 두 나라는 1989년 탈냉전과 함께 유사한 경제위기에 직면했다. 그런데 대응은 달랐다. 쿠바는 위기 초기에 과감한 경제개혁을 통해 위기를 극복했다. 그 결과 쿠바는 전 국민에 대한 배급제와 무상 의료, 교육 등 사회주의 경제의 장점을 지금도 유지하고 있다. 반대로 북한은 위기 초기에 과감한 경제 개혁을 하지 못했다. 그 결과 위기가 심화됐고 사회주의 경제가 근본부터 무너졌다. 현재 북한 경제는 사회주의 경제의 장점을 상당부분 잃어버렸다. 전 국민에 대한 배급제나 의료 및 교육혜택은 고사하고 당장 외부 식량 지원이 없이는 또다시 아사 사태가 올 판이다.
왜 두 나라는 비슷한 위기에 다르게 대응했을까. 문제의식은 더 깊어진다. 

①왜 쿠바는 위기 초기에 개혁을 단행할 수 있었고 북한은 그렇지 못했는가? 
②북한의 개혁 지연은 경제를 어떻게 변화시켰는가? 
③1990년대 북한 경제의 변화는 2000년대 개혁과 어떤 관계인가?

요컨대, 이 책은 ‘경제위기’와 이에 대한 대응으로서의 ‘개혁’이라는 이론과 개념의 틀로 1989년 이후 북한과 쿠바의 역사를 비교함으로써 북한과 쿠바 체제, 궁극적으로는 북한 체제의 본질을 파악하고자 하는 노력의 결과물이다. 경제위기는 경제사에 보편적인 현상이다. 1970년대 선진국들은 1차 석유파동에 따른 경제위기를 경험했다. 1980년대의 제3세계 국가들은 외채위기를 겪었다. 1990년대 한국 등 아시아 국가들은 외환위기를 겪었다. 유사한 위기에도 잘 대응하는 국가들이 있고 그렇지 못한 국가들이 있다. 왜 그럴까? 위기에 대응하는 국가별 대응을 비교해 우등국과 열등국의 공통점을 도출한 연구서들이 많다. 이렇게 축적된 전 세계의 이론적 자원을 모아 사회주의 국가인 북한과 쿠바에 처음으로 적용해 보았다는데 이 책의 세계적인 독창성이 있다.

현직 언론인인 저자는 위 문제를 풀기 위해 2002년부터 북한과 쿠바 공부에 돌입했다. 그 동안 북한 현지를 일곱 차례 다녀왔으며, 북한 관료 등 현지인과 탈북자 수십 여 명을 인터뷰했다. 또한 사재를 털어 홀로 쿠바에도 다녀왔다. 그러한 땀과 노력의 결정체가 이 책이다.


북한학 박사가 제시하는 해법?!


저자는 북한의 최고지도자와 권력엘리트들은 위기에 대응해 개혁을 하지 않은 것이라기보다 개혁을 하지 못했다고 주장하면서, 다양한 이유와 근거를 제시하고 있다. 쿠바와 북한의 차이를 가져온 근본적인 원인은 두 가지라고 주장한다. 지배층과 피지배층의 정치적 소통이 얼마나 원활했는가와 권력에 따른 경제적 불평등의 정도가 그것이다.


북한의 경제개혁 지체 원인①: 소통의 부재 - ‘제의서 정치’와 ‘측근 정치’에 매몰된 북한


먼저 소통의 문제다. 위기에 처한 국가가 개혁을 하기 위해서는 우선 권력자들이 경제가 위기라는 사실을 인식해야 한다. 그러려면 경제위기의 피해를 가장 먼저 받는 인민대중의 신음이 권부에 신속하게 전달돼야 한다. 반대로 권력자가 개혁을 하려면 경제가 위기라는 사실을 인민대중에게 공식적으로 선언하고 개혁의 필요성을 설득해야 한다. 혁명 이후 대중연설을 통해 인민들과 1대 1 직접 대화 방식을 발전시켜 온 카스트로는 그렇게 할 수 있었다. 그러나 스스로 만든 수령의 절대성이라는 장막 속에 숨어 통치했던 김정일은 그렇지 못했다. 그는 ‘제의서 정치’와 ‘측근 정치’에 매몰됐다. 우선 인민들의 절규가 최고지도자와 권력엘리트들에게 전달되지 않았다. 최고지도자는 자신과 아버지의 경제적 실정(失政)을 인민들에게 고백할 수 없을 정도로 스스로를 신격화한 상태였다.

북한의 경제개혁 지체 원인②: 비정상적인 ‘수령경제’와 경제적 불평등의 심화


다음으로 불평등의 문제다. 여느 사회주의 국가들에서처럼 카스트로와 권력엘리트들도 각종 경제적 특권을 누렸다. 그러나 카스트로는 자신과 권력엘리트, 인민대중을 같은 국민경제의 틀 안에서 먹여 살렸다. 때문에 경제위기가 오자 권력자들도 인민대중과 비슷하게 배가 고파졌다. 권력자들은 인민들이 바라는 개혁에 동의할 수밖에 없었다. 북한은 달랐다. 

김정일은 아버지의 후계자가 된 1970년대 이후 당과 군대의 권력엘리트들을 일반 국민경제와는 별도로 운영되고 비정상적으로 특권적인 ‘수령경제’를 통해 먹여 살렸다. 경제위기가 왔지만 국내 희소자원에 대한 독점권을 가진 수령경제는 한 동안 송이버섯과 금 등을 해외에 팔아 그럭저럭 상대적 특권을 유지할 수 있었다. 인민들은 굶어 죽어갔지만 권력자들은 아니었다. 그들은 정치적 위험을 감수하고 경제개혁을 시도할 만큼 배가 고프지 않았던 것이다.

물론 이 책이 무거운 정치경제적 논의만 담는 것은 아니다. 최근 20년 동안 북한과 쿠바 사회주의 경제가 변화해 온 모습을 팩트 중심으로 추적한다. 쿠바의 다양한 상점과 시장을 돌아다녀본 경험과 쿠바인들이 ‘사적 연결망’을 통해 ‘부족의 경제’를 극복해 나가는 과정을 소개하면서 남한 사람들에게는 접근이 제한된 북한의 시장과 인민들의 생활상을 그리고 있다. 이 과정에서 자연스럽게 쿠바의 경험을 북한에 적용할 가능성을 상상할 수 있게 한다.

‘햇볕정책 10년’이 가고 이명박 새 정부의 상생 공영 대북정책이 시작됐다. 북한을 보는 시각과 평가도 과거와 크게 달라졌다. 쿠바라는 프리즘을 통해 본 북한은 한국의 일반 독자뿐만 아니라 새 정부의 대북정책 결정권자와 북한문제 전문가, 그리고 한국의 새 정부에 적응해 가야 할 북한인들에게도 시사하는 바가 크다.




16 10% Human: How Your Body's Microbes Hold the Key to Health and Happiness: Alanna Collen: 9780062345998: Amazon.com: Books



10% Human: How Your Body's Microbes Hold the Key to Health and Happiness: Alanna Collen: 9780062345998: Amazon.com: Books




10% Human: How Your Body's Microbes Hold the Key to Health and Happiness Reprint Edition
by Alanna Collen (Author)
4.6 out of 5 stars 188 customer reviews






ISBN-13: 978-0062345998
ISBN-10: 0062345990Why is ISBN important?

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Editorial Reviews

Review


“A fascinating look into the world of the microbiological hitchhikers that travel with us throughout our lives…Recommended for all readers, particularly those contending with the diseases listed and parents making health choices for their children that may have far-reaching consequences.” (Library Journal (starred review))

“Exciting and novel…A fascinating study of the intertwined lives of microbes and humans…a manual for the new, healthy way of being dirty…Read it, and you will learn to love your microbiota.” (Newsweek)

“A fascinating subject to consider…A beginner’s guide to microbiota…There’s value in Collen’s point about reconsidering what is truly healthy at a time when healthy living is so in vogue.” (Philadelphia Inquirer)

“Collen’s evidence for how each person’s microbiota, or personal community of microbes, impacts his or her health is undeniably powerful. She creates compelling connections between microbes and the “twenty-first-century illnesses” that affect all of us in some way…” (Bustle)

“A welcome antidote to the simplistic ‘boost your health with probiotics’ books and articles posing as science…fascinating…Collen always brings the story back to the human level…Everything you wanted to know about microbes but were afraid to ask.” (Kirkus Reviews (starred review))

“Collen argues convincingly that our enthusiasm for killing human bacteria is playing a leading role in ailments ranging from immune problems and obesity to autism.” (The Listener, the 100 Best Books of the 2015)

“Compelling…Packed with extensive research and interviews, with insights hidden like gems in the text… Adept at explaining complex topics like the workings of immune system cells, Collen is strong on biological and historical context for each point.” (Gut Microbiota Worldwatch)

“Collen’s book satisfies on every level… 10% Human is a page-turner that will leave science-loving readers wishing for more.” (The ASCO Post)

“This book was a mind-changer for me, but it has a moderate tone that will appeal to skeptics and believers alike. Please, please read this book. It will make you smarter about your own health, your children’s health and the sociology of human illness.” (Leeannesowel.com )

“Fascinating… I like 10% Human because while talking to an incredibly specific topic, it highlights the wholeness of the whole. It reminds me that no matter how specific we get with anything-it’s always part of a bigger picture.” (Actionable Books)
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About the Author




Alanna Collen is a science writer with a master's degree in biology from Imperial College London and a PhD in evolutionary biology from University College London and the Zoological Society of London. She is a well-travelled zoologist, an expert in bat echolocation, and an accidental collector of tropical diseases. During her scientific career, Collen has written for the Sunday Times Magazine, as well as about wildlife for ARKive.org. She has appeared on both radio and television, including BBC Radio 4's The Tribes of Science and Saturday Live, and BBC One's adventure-wildlife show Lost Land of the Volcano. She lives in Bedfordshire, England, with her husband.




Product details

Paperback: 352 pages
Publisher: Harper Paperbacks; Reprint edition (May 10, 2016)
Language: English
ISBN-10: 0062345990
ISBN-13: 978-0062345998
Product Dimensions: 5.3 x 0.8 x 8 inches
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Biography
Alanna Collen is a British science writer with degrees in biology from Imperial College London, and a PhD in evolutionary biology from University College London and the Zoological Society of London. She is a well-travelled zoologist, an expert in bat echolocation, and an accidental collector of tropical diseases.

During her scientific career, Alanna has written for the Sunday Times Magazine, as well as about wildlife for ARKive.org. She has appeared on numerous radio and television programmes, including BBC Radio 4’s Tribes of Science and Saturday Live, and BBC One’s adventure-wildlife show Lost Land of the Volcano. She lives in Bedfordshire with her husband.


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188 customer reviews

4.6 out of 5 stars
4.6 out of 5 stars


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Showing 1-4 of 188 reviews
Top Reviews

Hal Nash

5.0 out of 5 starsAn accessible, peer-review researched book... highly recommendedFebruary 13, 2016
Format: PaperbackVerified Purchase

This writer provides a very readable book after researching the PEER REVIEW JOURNALS that contain the research she refers to in the book. She does not serve up her opinions very often and simply presents the research in an accessible style that most adults could read and understand. Other books about gut microbes are not as firmly based on peer review articles as this book is.

Collen is an evolutionary PhD biologist which is essential in understanding this particular topic. Very briefly, bacteria were the only organisms on the planet for about 3 BILLION years. All other organisms that have arisen on Earth were born into a sea, an ocean of bacteria. And all of those organisms have had to deal with that bacterial ocean... or die. It's really no wonder the bacteria are the ones that are really controlling things.

I am in my 30th year of teaching community college biology courses for nursing students and my degrees are both in microbiology. There's a lot of junk pseudoscience out there... but this book is not one of those. Here in my last year of teaching, we are reading this book as a supplement to our regular text, and going through each chapter as a class.

If you don't read this book, you are missing out on a lot of answers to yours and our chronic health problems... from autism, obesity/overweight, allergies, diabetes, autoimmunity, antibiotic overuse, and diet. How we cultivate our microbiome is the key to understanding health in the 21st century.

Without any reservations, I recommend this read.
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Amazon Customer

5.0 out of 5 starsand our dietary changes and their combined assault on our gut bacteria diversity & balance describes beautifully how we are creaSeptember 6, 2015
Format: Kindle EditionVerified Purchase

The burgeoning research into the functions of microbes we pack around in our digestive tracts is standing decades of health science on its head. This well written survey of health changes modern societies have seen over the last 75 years, the links to antibiotics & cesarean births, and our dietary changes and their combined assault on our gut bacteria diversity & balance describes beautifully how we are creating modern epidemics out of diabetes, obesity, autoimmune diseases (autism, tourettes, lupus, MS, etc).

If you are interested in youth own health, that of your children or grandchildren- this is a great resource. The author treats the subject from a scientific aspect to build a solid understanding how we got where we are, and then goes into what we can do about our own health and the health of those we love. There's a bit of humor sprinkled throughout and the writing style is easy to follow.
This material should be mandatory reading at the high school health class level in all developed nations. If it was- our shopping, eating, birthing and health attitudes would be dramatically different and our health costs would be reduced.

34 people found this helpful

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J. Lanning Smith

5.0 out of 5 starsPlenty Here to Sink Your Mind IntoApril 14, 2017
Format: PaperbackVerified Purchase

I've read a couple books now on the human biome, and this book is by far the best one of the lot, particularly for a lay reader such as myself. Alanna Collen is a science writer with a PhD in evolutionary biology. That has given her the rare gift of fully understanding and knowing the science and at the same time being able to explain it to the nonscientist. The material in each chapter is backed up by plenty of peer-reviewed scientific papers. There is no pseudo-science or hype here. The facts are presented as accurately as can be.

There is plenty here to sink your mind into, assuming of course that you have control over your own mind. As Ms. Collen shows in the book, however, there is evidence that our gut biome influences our minds and our actions. It's compelling information. And that's just one small part of what is in the book. There's the question of obesity being caused by the microbes in our gut. There's the point made about not only how we were born but also whether or not we were breast fed influencing our lives because of the microbes that we may or may not have gotten in the first few months of our lives. And of course, there's much much more.

I highly recommend this book to anyone interested in learning about their human biome. It covers the subject well in layman terms while at the same time, it never talks down to the reader. This book is very well done and the author did an excellent job in putting it together.
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Kestrel

5.0 out of 5 starsPlease read this book!October 1, 2015
Format: HardcoverVerified Purchase

Fantastic book. Extremely well written and chock full of very important information - how we can hurt our microbiome and how we can help repair it. I am begging everyone I know to read this book, especially people considering becoming parents. This book will arm you with essential information about how to give your child the best start in life, microbially speaking. I could not put this book down.

19 people found this helpful

Monthly Review | Cuba: A Terrorist Country?

Monthly Review | Cuba: A Terrorist Country?



Cuba: A Terrorist Country?

Thursday, April 30 was unlucky for the United States. On that day it occurred to them to include Cuba yet again on the list of terrorist countries. Committed as they are to their own crimes and lies, perhaps even Obama himself was unable to untangle himself from that mess. A man whose talent nobody denies must feel ashamed about the empire’s cult of lie. Fifty years of terrorism against our Homeland come to light in an instant.
What can one explain to those who know about the horrific event of a plane blown up in mid flight, with its passengers and crew, about the participation of the United States in the events, the recruiting of Orlando Bosch and Posada Carriles, and the supplying of explosives, funds and the complicity of the intelligence agencies and the authorities of that country? How can one explain the campaign of terror that preceded and followed the mercenary invasion of the Bay of Pigs, the attacks on our coasts, towns, transport and fishing vessels, the terrorist actions inside and outside of the United States? How can one explain the hundreds of frustrated assassination plots on the lives of Cuban leaders? What can one say about the introduction of viruses such as hemorrhagic dengue and swine fever that genetically had never even existed in the hemisphere? I am merely mentioning some of the acts of terror in which the United States has played a part, the ones recorded in their own declassified documents. Don’t these events embarrass the current administration?
I could put together an endless list of abhorrent activities.
At our request, Bruno Rodriguez, Minister of Foreign Affairs, sent me the exact words used by a France-Presse reporter to ask him a question on April 30, along with his compelling answer.
Rigoberto Diaz, of AFP: “Coinciding with the final moments of this meeting and also on a subject that has been dealt with during this event, the US government has once more included Cuba on the list of countries sponsors of terrorism along with Sudan, Iran and Syria. I would like to hear your opinion on this.”
Bruno’s reply:
“We do not recognize any political or moral authority to the US government to make any list on any subject, or to “certify” good or bad behavior.
The Bush government was “certified” by world public opinion as a government violating international law; as being aggressive and war-mongering; as a government that tortures and that is responsible for extrajudicial executions.
“Bush has been the only president who has boasted in public, in the US Congress, about having carried out extrajudicial executions. That is a government which kidnapped people and transported them illegally, created secret prisons that nobody knows whether they are still in existence, and a concentration camp where torturing is going on in the part of territory usurped from the Republic of Cuba.
“In the matter of terrorism, the US government has historically held a long record of State terrorism acts, not only against Cuba.
“In the US, Orlando Bosch and Posada Carriles are free to come and go; these two who are responsible for numerous terrorist acts including the blowing up of a civilian Cuban plane in mid-flight. There is no answer to Venezuela’s official request for the extradition of Posada Carriles who is being tried for various charges, but not as a notorious international terrorist.
“The US government held a travesty of a trial against the five young Cuban anti-terrorist activists who are today being held as political prisoners in its jails.
“The US government covers up acts of State terrorism committed by Israel against the Palestinian people and the Arab peoples. And, it kept silent before the crimes taking place in the Gaza Strip.
“Therefore one shouldn’t recognize that the United States has any moral authority whatsoever, and I, frankly, believe that nobody pays any attention or reads those documents, among other things, because the author is an international outlaw in many of the matters which it criticizes.
“Cuba’s position against all manifestations and forms of terrorism, wherever they may be committed, against any state that may be affected, in any form it may be carried out, for whatever purpose, is clear and consistent with its actions.
“Cuba has been the victim of terrorism for many years and it has a completely clean record in this matter. Cuban territory has never been used to organize, fund or execute terrorist acts against the United States of America. The State Department which issues those reports cannot say the same.”
This declaration, issued at the ministerial meeting of the Non-Aligned Countries, is not yet widely known by the population which in these days has been receiving plenty of news of all kinds. If the State Department wishes to discuss this with Bruno, there is sufficient information to bury it in its own lies.
Fidel Castro Ruz
May 2, 2009
7:12 p.m.

Selected books for organic farming

Organic (Ltd)






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Classics
Cooking
Farming
Gardening
Reference
Warning



Agent OrangeCollateral Damage In Viet Nam



An Agricultural TestamentNature's methods of soil management



Encyclopedia of Organic GardeningThe complete guide to natural and chemical free gardening.



Farmers of Forty CenturiesPermanent agriculture in China, Korea and Japan



Natural Gardening in AustraliaCreating a garden that looks after itself.



Organic FarmingAn International History



Organic Gardening In AustraliaThe complete guide to natural and chemical free gardening



Our Stolen FutureHow we are threatening our fertility, intelligence and survival.



Permaculture OneA Perennial Agriculture for Human Settlements



Silent SpringA fable for tomorrow



The Action of WormsThe formation of vegetable mould through the action of worms, with observations on their habits



The Australian Fruit and Vegetable GardenWhat's old is new.



The Natural Foods CookbookThe first book of natural foods recipes.



The Natural Way of FarmingThe theory and practice of green philosophy.



Transforming Food Production In CubaSustainable agriculture and resistance.


© 2016 Organic (Ltd)

Monthly Review | Cuba’s New Cooperatives



Monthly Review | Cuba’s New Cooperatives
Cuba’s New Cooperatives
by Cliff DuRand(Nov 01, 2017)


Topics: Labor , Movements , Political Economy

Places: Americas , Cuba


Two Havana residents tend to organic crops at ​Organopónico Vivero Alamar​, the capital’s largest and most successful agricultural cooperative. (​Source: Scene from “Voices of Transition”, a film by Nils Aguilar.)
Cliff DuRand is a research associate at the Center for Global Justice in San Miguel de Allende, Mexico, and coordinates its educational travel program in Cuba.

The decades since the dissolution of the Soviet Union have led socialists of many stripes not only to try to renew old principles and ideas, but to rethink the very foundations of socialism as it has historically developed. In particular, the state-centric model of what used to be called “actually existing socialism” has been widely questioned. Does true socialism require a centrally planned economy, hierarchically controlled and administered by the state? Or does it center on the empowerment of the “associated producers”? Is the immediate task of socialism to develop the forces of production, or the flourishing of human beings? Is there a place for markets in socialism? Is state property the only or highest form of socialist property? What about worker-owned and managed cooperatives?

The project to build a twenty-first century socialism has been most prominently associated with the late Hugo Chávez’s Bolivarian Revolution, but fresh answers to these questions are also being sought in Cuba, the Zapatista areas of Mexico, and elsewhere. Though their circumstances vary widely, these contemporary socialist initiatives share certain values: the empowerment of civil society, democratic participation, decentralization, cooperation, and human development.

I want to try to conceive of these efforts in terms of the commons. Historians have long documented the ways that capitalism drew its early accumulation from the dispossession of commonly owned resources—a process that continues to this day, as David Harvey and others have pointed out.1 I conceive of the building of a socialist society and economy as a reversal of this process, a reclaiming of commons—that is, all those resources that contribute to human development and do so best when shared and governed democratically by a community.2 This includes not only the forests and fields of the pre-capitalist past, but also education and health care systems, parks and streets, waterways, and the shared culture, knowledge, and productive resources of a society.3

Capitalism seeks to enclose these and other resources, privatizing and commodifying them. From energy utilities to education to public land to technological innovations, in the era of rampant neoliberalism, everything is seen as fair game for capital.4 In the broadest terms, socialist construction is the process of socializing such resources, to bring or return them to the commons. The social is that which connects us with one another: to socialize an institution is to shape and direct it toward the common good.5 Socializing institutions means claiming them as our shared wealth, freely available to all and for the benefit of all. It is a transition toward what can be called commonism.

But common ownership alone is not enough. How can we ensure that the commons are democratically governed? Democracy depends on a collective agency, which in turn requires a collective identity.6 That is, the commoners must identify themselves as a community sharing a resource, and thus feel committed to its proper governance. A model well-suited to this democratic management of many forms of the commons, I believe, is the cooperative.

Today, as the Cuban Revolution moves away from the centrally administered state socialism of the last century, its leaders are seeking to socialize their institutions in a new way. Although in the 1960s the new Cuban government reclaimed the resources of society from capitalism, it did not fully socialize them. Instead, the state stepped in as the agent of society, in effect removing the people from active participation.7 A paternalistic state provided universal free health care and education, along with secure employment, and in return, the people gave the state their loyalty. But they have remained passive participants, rather than protagonists in a participatory democracy, shaping their own destiny. As a result, by the end of the twentieth century, it was civil society, rather than the state, that threatened to wither away.

Now the Cuban state is devolving power downward, to local levels of government and to cooperatives. While most property remains state-owned, where possible, its management is being transferred to those in actual possession of property. With management thus separated from ownership, the operation of small enterprises is placed in the hands of collectives of workers. Following the principle of “subsidiarity,” daily decisions are to be made at lower levels, with the support or supervision of higher levels where necessary. Through these reforms, the Cuban state is recreating democracy from the base of society upward, and the constituted power of the state is facilitating the constituent power of civil society.8

If socialist construction represents the incremental reclaiming from capital of resources that rightly belong to the commons, in the case of Cuba, those resources are being reclaimed from the state—with the state’s own active assistance. This can be seen most starkly in the conversion of state enterprises such as restaurants, factories, transportation services, and construction companies into cooperatives. Businesses that since 1968 had been run by the government are now being turned over to their former state employees, to be managed by the worker-owners of these businesses. As such, they are no longer controlled by the state through one of its ministries, although they may lease their facilities from the state. Instead, as independent social enterprises, they are responsible for their own profits and losses. After paying expenses and taxes and setting aside a reserve fund, profits are distributed among cooperative members. Initial studies have shown that average incomes among cooperative workers have increased by as much as three to seven times.9

A cooperative can thus be understood as a kind of labor commons.10 It is a commoning of labor among a group of workers who then consciously direct their efforts toward goods and goals shared both by them and the larger community. Cooperatives nurture a social personality: one’s daily worklife is based on cooperative social relations and an ethic of solidarity. Participation in collective decision-making promotes practices of social responsibility. Individual interest is linked to a common interest. It thus develops one’s social being, or as Marx put it, one’s “species being.” Cooperatives not only socialize work; they also socialize the worker. Cooperatives are little schools of socialism.

However, the socialization of workers into self-managed cooperatives does not occur automatically. It is a gradual process of learning, particularly when a cooperative is converted from a state enterprise previously defined by hierarchical relations between workers and management. Re-education is needed to break free from long-accustomed habits. For example, when I visited a formerly state-run sewing workshop in central Havana that makes guayabera shirts and dresses, the elected manager called her fellow associates “my workers,” even though she effectively answers to them in their monthly General Assembly meetings. Old habits run deep, and it appeared that the main change for her under the new model was that she no longer had to clear her decisions with higher authorities, and now enjoys some autonomy. For this reason, the country’s Institute of Philosophy conducts regular training workshops for new cooperatives, educating members and managers in practices of democratic self-management.

The situation is more propitious in new, self-organized cooperatives. There it is easier to create social relations afresh, understanding from the beginning that workers are united in a shared endeavor. El Biky restaurant is one such self-organized co-op. Authorized in February 2014, it was organized by a small group who leased a building from the state in central Havana, near the university. During the facility’s renovation (sponsored by a state-backed loan), others soon joined them as conscious members of a self-governing enterprise. Opened in November 2015, it now has two hundred members, who together operate a well-staffed restaurant, bar, and pastry shop where members can work half-time and still take home many times the pay that state workers receive.

During the last two years I have led delegations from the Center for Global Justice that have visited nine of these new urban cooperatives being established in Cuba. We investigated a transportation co-op that operates a fleet of buses, a furniture cooperative, a construction cooperative, and several restaurants. Hundreds more of these new urban co-ops have opened, forming a vital part of the emerging non-state sector of the economy. In addition, there are thriving small private businesses in personal services (e.g., beauty parlors) and hospitality, serving tourists (restaurants and rental rooms). Cooperatives offer a socialist alternative to both state employment and to working under a boss in a private business.

Cuban agriculture has long depended on cooperatives, but it was only in December 2012 that the National Assembly authorized urban cooperatives, on an experimental basis. While a comprehensive cooperative law was expected to be adopted in 2016, it is now hoped that will be possible by the end of 2017. The Cuban leadership, internally divided over these and other reforms, has been cautious in expanding the cooperative experiment. Many workers are said to be ready to form co-ops, but must wait for officialdom to catch up with the people.

Meanwhile, private businesses are growing rapidly. In nearly two hundred subsectors of the economy, Cubans are now allowed to pursue self-employment or cuentapropista, and private businesses can employ wage workers, also misleadingly called cuentapropistas. These are essentially petty-bourgeois enterprises—not yet capitalist, since they remain small and the owners themselves work there. Policy guidelines aim to avoid the accumulation of private wealth, preventing this nascent petty bourgeoisie from becoming a big bourgeoisie. For while not a capitalist class, they are clearly not inherently socialist either. Too often, small private business does not nurture a socialist consciousness, but the narrow individualism of the petty shopkeeper. As Raul Castro pointed out in his report to the Seventh Party Congress, “petty bourgeois ideology [is] characterized by individualism, selfishness, the pursuit of profit, banality, and the intensifying of consumerism.”11 With effective limits, taxation, and controls, a petty bourgeoisie may be compatible with socialism, but it is not socialist.

Cooperatives, by contrast, represent socialism in action in the everyday lives of workers and their communities. If a social order is to be sustainable over the long run, it needs to be rooted in the moral order, in the character of the people. Their shared values and sensibilities must be consonant with their institutions. In the longer term, cooperatives contribute to this socialist hegemony.12 Socialism requires not only a socialist state but a socialist people, and cooperatives nurture such a people.

In adopting new policies toward Cuba, President Obama sought to assist the development of private businesses in Cuba, as distinct from cooperatives.13 Whether President Trump will continue this effort to subvert Cuban socialism from within remains to be seen. In any case, Cuba’s leadership is alert to the corrupting influence of an unbridled private sector. The promotion of cooperatives in a vibrant socialist civil society can be a powerful protection against an emergent capitalism. Private business can be prevented from growing too large through progressive taxation and customs policies, and if a private business reaches a certain scale, it can be converted to a cooperative, so all employees can share in the profits and decision-making. This could be done through a radical version of Sweden’s famous Meidner Plan, whereby a percentage of profits would go into a workers’ fund representing equity in the business. In a matter of years, the workers could thus become owners and the business a cooperative. Hopefully some such way will be found eventually to socialize larger private businesses.

A new regulatory regime must be developed and enforced in the private sector. At the same time, Cuba can aggressively promote a socialist cooperative sector. By doing so, it can at once unleash the productive power of cooperative labor, raise living standards, and nurture the collective consciousness essential to socialist construction.
Notes
  1. David Harvey, The New Imperialism (Oxford University Press, 2003), 137–82.
  2. George Caffentzis, “Divisions in the Commons,” in Cliff DuRand, ed., Moving Beyond Capitalism (London: Routledge, 2016), 64–80.
  3. Michael A. Lebowitz, The Socialist Alternative (New York: Monthly Review Press, 2010), 146–48.
  4. Anatole Anton, “Public Goods as Commonstock: Notes on the Receding Commons”, in Anatole Anton, Milton Fisk, and Nancy Holmstrom, eds., Not for Sale (Boulder, CO: Westview, 2000), 3–40.
  5. Eric Olin Wright, “The Socialist Compass,” in Wright, ed., Envisioning Real Utopias (London: Verso, 2010), 110–49.
  6. Cliff DuRand, “The Possibility of Democratic Politics in a Globalized State,” in DuRand and Steve Martinot, eds., Recreating Democracy in a Globalized State (Atlanta: Clarity, 2012), 195–215.
  7. Michael A. Lebowitz, The Contradictions of “Real Socialism” (New York: Monthly Review Press, 2012).
  8. Cliff DuRand, “The Dialectic of Constituent Power and Constituted Power,” in DuRand, ed., Moving Beyond Capitalism, 195–99.
  9. Camila Piñeiro Harnecker, “Cuba’s Cooperatives: Their Contribution to Cuba’s New Socialism,” in DuRand, ed., Moving Beyond Capitalism, 184–94.
  10. Marcelo Vieta, “Autogestion: Prefiguring a ‘New Cooperativism’ and the ‘Labour Commons,'” in DuRand, ed., Moving Beyond Capitalism, 55–63.
  11. Raul Castro, Report to Seventh Congress of the Cuban Communist Party, Granma, April 18, 2016, http://en.granma.cu.
  12. Olga Fernandez, “The Necessary Renovation of Socialist Hegemony in Cuba: Contradictions and Challenges,” in Cliff DuRand, ed., Moving Beyond Capitalism (London: Routledge, 2016), 179–83.
  13. Cliff DuRand, “US Policy on Cuba: From Regime Change to Systemic Change,” Truthout, January 8, 2015, http://truth-out.org.



2017, Volume 69, Issue 06 (November 2017)
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Silent Spring A fable for tomorrow



Organic (Ltd)
Silent Spring A fable for tomorrow



First published in 1962, Silent Spring alerted a large audience to the environmental and human dangers of indiscriminate use of pesticides, spurring revolutionary changes in the laws affecting our air, land, and water. Silent Spring became a runaway bestseller, with international reverberations.



Houghton Mifflin




To Albert Schweitzer who said ‘Man has lost the capacity to foresee and to forestall. He will end by destroying the Earth.’Rachel Carson
Rachel Carson




Summary of Silent Spring by Gino J. Marco in Silent Spring Revisited:

In the first several chapters, Rachel Carson stated that the large number of chemicals (approximately 500, many were pesticides) introduced each year was possibly making the earth unfit for all life. Insecticides were becoming deadlier and deadlier. Specialists were concerned only about efficacy and were losing sight of the overall picture. Before World War II, inorganic chemicals were the main pest controls. Arsenical were greatly used, and toxicological problems occurred.

Carson emphasized chlorinated hydrocarbons and organophosphates as the main problems leading to bird and fish kills, human nervous system disorders, and deaths. She noted that herbicides were at one time considered no problem to animals. She explored the possibility of surface and ground water contamination problems. She explained that water treatment plants did not remove chemicals because multiple chemicals in catch basins could interact to form toxic compounds, and thus cancer hazards from polluted waters would increase in the future.

Carson stated that chemicals treatment of soils led to the destruction of beneficial biological species, and that such destruction resulted in imbalance to the ecosystem. Also, wildlife that ate chemically killed worms also dies. She noted the long-term persistence of chlorinated hydrocarbons in soil and the possible transfer of chemicals into plants grown in such soils. She stated that government officials had aerially sprayed areas without notifying the public, and that these officials underestimated the safety problems of chemicals.

Carson highly praised the desirability and great potential of using biological controls in place of chemicals, as well as use of natural products and less toxic chemicals (e.g., pyrethrins). She pointed out that scientists’ and government officials’ concerns addressed only classical toxicity of pesticides and that no testing was done on effects to wildlife. Regarding residues in food, she stated that government protection through the Food and Drug Administration was minimal and that tolerances provided a false sense of security, because usually, only minimal safety data were available.

In human safety, Carson pointed out that exposure to or ingestion of various products, each at individually safe levels, taken together, could lead to health problems. Also, she described the concept of delayed physiological symptoms (e.g., mental problems and cancer). She also considered disruption of key metabolic pathways and mutations a high price to pay to have no mosquitoes. She stated that with safety knowledge increasing rapidly, what is safe today is not safe tomorrow. She cited tumors and leukemia brought on by carbamates, DDT, and aminotriazole as problems.

Carson discussed the resistance of insects to insecticides at length and indicated that the U.S. Department of Agriculture’s solution at the time was to recommend more frequent sprays or greater quantities. She sated that DDT brought on the “age of resistance” and noted that chemical treatment was a treadmill that, once started, could not be stopped.

Carson concluded that our desire of total control of nature was conceived in arrogance.

Monthly Review | Cuban Urban Agriculture as a Strategy for Food Sovereignty



Monthly Review | Cuban Urban Agriculture as a Strategy for Food Sovereignty



REVIEW
Cuban Urban Agriculture as a Strategy for Food Sovereignty
by Christina Ergas(Mar 01, 2013)


Topics: Marxist Ecology

Places: Cuba , Latin America

Christina Ergas is a graduate student in sociology at the University of Oregon.
Sinan Koont, Sustainable Urban Agriculture in Cuba (Gainesville, FL: University Press of Florida, 2011), 208 pages, $74.95, hardback.

The agricultural revolution in Cuba has ignited the imaginations of people all over the world. Cuba’s model serves as a foundation for self-sufficiency, resistance to neocolonialist development projects, innovations in agroecology, alternatives to monoculture, and a more environmentally sustainable society. Instead of turning towards austerity measures and making concessions to large international powers during a severe economic downturn, Cubans reorganized food production and worked to gain food sovereignty as a means of subsistence, environmental protection, and national security.1 While these efforts may have been born of economic necessity, they are impressive as they have been developed in opposition to a corporate global food regime.

In Sustainable Urban Agriculture in Cuba, Sinan Koont indicates that most of the global South has lost any semblance of food sovereignty—the ability to be self-sufficient, to practice a more sustainable form of agriculture, and to direct farming toward meeting the needs of people within a country, rather than producing cash crops for export (187). The World Bank and International Monetary Fund imposed structural adjustment programs and free trade agreements on the so-called third world. These policies increased the influence of multinational corporations, such as Monsanto and Cargill, in global food production. They also encouraged large-scale monocultures, whereby food production is specialized by region for international trade. These policies threatened the national food security of countries in several interrelated ways.2

First, economically vulnerable countries are subject to the vagaries of the international marketplace, fluctuating food prices, and heavily subsidized produce from the global North that undermine the ability of the former to compete. Second, in a for-profit economic system, certain crops, like sugarcane, potato, and corn, are planted to produce biofuels, primarily ethanol, instead of food for poor populations. Rich nations that can afford to buy crops for biofuels inflate market prices for food, and when droughts or floods destroy whole harvests, then scarce food still goes to the highest bidder. Third, nations that specialize in cash crops for export must import food, increasing overall insecurity and dependency on trade networks. These nations are more vulnerable to changes in the costs of petroleum, as it influences expenses associated with transportation, fertilizers, pesticides, and the overall price of food. In countries with higher per capita incomes, increasing food costs are an annoyance for many people but not necessarily life threatening. In countries with high rates of poverty, price increases can be devastating. All of the above problems converged during the 2007–2008 food crisis that resulted in riots in Egypt, Haiti, Indonesia, Mexico, and Bangladesh, just to name a few.

People worldwide have been affected by these policies and have fought back. Some nations have taken to task corporations like Monsanto, as in the case of India’s response to genetically modified eggplant, which involved a boycott of Monsanto’s products and demands for the eradication of genetically modified foods.3 There are burgeoning local food movements, even in the United States, that despite numerous challenges attempt to produce food outside the current large-scale agricultural paradigm.4There are also international movements that are working to change agricultural policies and practices. For example, La Vía Campesina is an international movement comprised of peasants, small-scale farmers, and their allies. Their primary goals are to stop neoliberal policies that promote oligopolistic corporate control over agriculture and to promote food sovereignty.

In conjunction with these movements, Cuba has made remarkable strides toward establishing a system of food sovereignty. One of their most notable projects in this regard is their institutionalized and organized effort to expand agroecological practices, or a system of agriculture that is based on ecological principles and environmental concerns. Cuba has largely transformed food production in order to pursue a more sustainable path. These practices are not limited to the countryside.

Cuba is the recognized leader of urban agriculture.5 As Koont highlights, the Cuban National Group for Urban Agriculture defines urban agriculture as the production of food within the urban and peri-urban perimeter, using intensive methods, paying attention to the human-crop-animal-environment interrelationships, and taking advantage of the urban infrastructure with its stable labor force. This results in diversified production of crops and animals throughout the year, based on sustainable practices which allow the recycling of waste materials (29). In 2007, urban agriculture comprised approximately 14.6 percent of agriculture in Cuba. Almost all of urban agriculture is organic.

Cuba’s environmental protections and agricultural innovations have gained considerable recognition. The 2006 Sustainability Index Report, put together by the World Wildlife Fund by combining the United Nations Human Development Index and Ecological Footprint measures (or natural resource use per capita), contends that the only nation in the world that is living sustainably is Cuba.6 The island nation is particularly lauded for its strides in urban food production.7 Sustainable Urban Agriculture in Cuba is the first book to take a comprehensive look at this practice around the entire island.

Koont indicates that the significance of urban agriculture in Cuba is that although Cuba is not completely food self-sufficient, it is the only example the world has of a country that produces most of its food locally, employing agroecological techniques for production. Furthermore, most of the food produced is for local consumption. As a result, Cuba has one of the shortest producer-to-consumer chains in the world. In this book, Koont documents the impressive transformations that have taken place within this nation.

While Cuba imports the majority of its calories and protein, urban agriculture has increased food security and sovereignty in the area of vegetable production. In 2005, Cuba was “importing 60 percent to 70 percent of what it consumes [mostly so-called bulk foods] at an estimated cost of $1.5 billion to $2 billion annually.”8 However, urban agriculture within and around Havana accounts for 60–90 percent of the produce consumed in the city and utilizes about 87,000 acres of land.9 Cubans employ various forms of urban agriculture, including gardens, reforestation projects, and small-scale livestock operations. In 2010, 75 percent of the Cuban population lived in cities—a city is defined as such if the population is in excess of 1,000 persons.10 Thus, urban food production is the most practical and efficient means to supply the population with food.

These transformations did not suddenly materialize. Koont provides a useful overview of the historical circumstances that contributed to changes in food production in Cuba. After the 1959 revolution and the subsequent imposition of the U.S. embargo, Cuba became reliant on the Soviet Union. Cubans used large-scale, industrial, monoculture to produce sugar, which was exchanged for Soviet petroleum and currency. The economy was largely tied to high-yield sugar production. In a vicious cycle, this type of agriculture required importing agrochemical fertilizers, pesticides, herbicides, and oil to run heavy machinery. In 1989, three times more arable land in Cuba was utilized to produce sugar for export than food for national consumption. Most of the Cuban diet came from imported food.11

When the Soviet Union collapsed in the early 1990s, Cubans and their economy suffered greatly. Cubans no longer had access to the inputs required to maintain large-scale agriculture, given how dependent such agriculture is on oil. To make matters worse, the end of trade between the Soviet Bloc and Cuba resulted in a loss of access to food, which reduced Cubans’ protein intake by 30 percent.12The system of agriculture that was in place was not sustainable or organized for self-sufficiency. Cubans refer to the ensuing period of resource scarcity as the Special Period in Peace Time. This period included shortages of food, fuel, and medicine. Faced with food scarcity and malnutrition, Cubans had to revamp their food production systems, which included collectively producing a variety of crops in the most efficient manner possible. Additionally, the necessary mission of Cuban politicians, ecologists, farmers, scientists, biologists, and farm workers was to mend the ecological cycles of interdependence that large-scale, exploitative agriculture destroyed.13

In spite of these hardships, Cuban society was equipped to contend with the ensuing crisis, given the country’s specific commitments and agroecological projects that were already in operation. The Cuban government and leadership worked to provide institutional support to re-direct food production and to enable the development of an extensive urban agricultural project. Governmental policies, following the 1959 revolution, that prioritized extending education, science, and technology served as a springboard for these new agricultural projects. First, the revolutionary government established organizations to address social problems and concerns. These organizations served as supply and distribution networks for food and centers for research that examined farmers’ traditional knowledge, continuing education programs that taught agroecological practices, distribution of technological innovations, and evaluation of existing programs and operations. Second, the government prioritized human resources and capabilities. Thus, the Cuban government invested in human capital by making education more widely available and accessible at all levels. Making use of the organizational infrastructure and investing in the Cuban people made the agroecological transition possible during the economic crisis in the early 1990s.

Koont examines how the early agroecological projects, prior to the Special Period, served as a basis for future development and expansion of the revolutionary transformation of agriculture in Cuba. Science is publicly owned and directed toward furthering human development, rather than capital accumulation. Cuba had the human resources to address food scarcity, given that they had 11 percent of the scientists in Latin America. Scientists were already experimenting with agroecology, in order to take advantage of ecological synergisms, utilizing biodiversity and biological pest control. These efforts were focused on diminishing the need for inputs such as artificial fertilizers and pesticides. Other projects included integrating animals into rotational grazing systems with crops and diversifying with polycultures. Cubans also began recycling sugarcane waste as cattle feed; the cows, in turn, excrete waste that is applied to soil as fertilizer, thereby restoring ecological interdependence. By combining manure with worm castings, Cubans were able to fertilize most of their crops organically without having to import fertilizer from long distances. Their experimentation also included creating urban organopónicos, which were constructed four years before the Soviet collapse. Organopónicos are raised beds of organic materials confined in rectangular walls where plants are grown in areas with poor soil quality. Additionally, personal household plots had long existed within urban areas.14 Altogether these experiments and projects served as the foundation to pursue greater self-sufficiency, a system of urban agriculture, and a more sustainable form of food production.

The pursuit of food sovereignty has yielded many benefits. Urban agriculture has increased food production, employment, environmental recovery and protection, and community building. Perhaps the most impressive strides are in the area of food security. In the early 1990s, during the Special Period, Cubans’ caloric intake decreased to approximately 1,863 calories a day. In the midst of food scarcity, Cuba ramped up food production. Between 1994 and 2006, Cubans increased urban output by a thousand fold, with an annual growth rate of 78 percent a year. In 2001, Cubans cultivated 18,591 hectares of urban land; in 2006, 52,389 hectares were cultivated. As a result of these efforts, the caloric intake for the population averaged 3,356 calories a day in 2005. During the economic crisis, unemployment sharply increased. However, the creation of extensive urban agricultural programs, which included centers of information and education, provided new jobs that subsumed 7 percent of the workforce and provided good wages.

Urban agriculture and reforestation projects also constituted important gains for the environment. Shifting food production away from reliance on fossil fuels and petrochemicals is better for human health and reduces the carbon dioxide emissions associated with food production. Urban reforestation projects provide sinks for air pollution and help beautify cities. Finally, local production of food decreases food miles. It also requires both local producers and consumers. Therefore, community members get to know each other and are responsible for each other through the production and consumption of food.

Sustainable Urban Agriculture in Cuba is a detailed documentation of the agroecological transformation in Cuba. Koont delivers a significant amount of information regarding the mechanics of urban agriculture. He highlights the enabling factors of urban agriculture in Cuba, which are the government’s creation of the organizational infrastructure and their investment in human capital. He also provides an assessment of the results from urban agriculture. The results he discusses are gains made in food production, increased employment, environmental recovery and protection, and community building.

However, the majority of the book reads like a dry technical manual or guide to urban agriculture, something akin to official Cuban government documents. There are many bulleted lists throughout each chapter that outline types of crops grown, strategies, key features of urban agriculture in Cuba, collaborating organizations, evaluation criteria, tons of produce in each province, program objectives, and the lists go on. While the book contains a significant amount of information regarding process, extent, technology, education, and evaluation surrounding urban agriculture in Cuba, it does little in the way of setting up a theoretical framework and thoroughly exploring the significance of Cuba’s model of urban agriculture for the world. The introduction and the final chapter of the book are the two chapters that touch on Cuba’s relevance and implications. In addition, Koont offers minimal critical analysis of the challenges that Cubans still face in their quest for food sovereignty.

Despite these shortcomings, Koont provides a much-needed detailed account of the strides made in Cuban urban agriculture. Cuba’s example has clear implications for food sovereignty and security for the rest of the world. With the very real threat of climate change, potential energy crises, market fluctuations, worldwide droughts, or other economic and environmental problems that may force nations to relocalize food production, this example can serve as a template for future food sovereignty. We can continue to learn from Cuba as they generate new technologies and innovations in organic urban agriculture into the future. In addition, the Cuban example serves as a testament to the potential for a society’s resilience and is worth investigating not just for their innovations, but for inspiration.
Notes
Koont defines food sovereignty as “the right of each people to define their own policies concerning agriculture, to protect and regulate their national agricultural production and markets with the aim of sustainable development, to decide to what extent they want to be self-sufficient in food, and to prevent their domestic markets from being inundated with subsidized products from other countries. The emphasis is on local, ecologically sustainable production of culturally appropriate, wholesome, and nutritive foods. Thus conceived, food sovereignty incorporates the concept of food security (adequate food supplies to meet the population’s needs) and even overlaps with national security” (187). Also see Daniel Whittel and Orlando Rey Santos, “Protecting Cuba’s Environment: Efforts to Design and Implement Effective Environmental Laws and Policies in Cuba,” Cuban Studies 37 (2006): 73–103.
According to the Food and Agriculture Organization of the United Nations, “food security exists when all people, at all times, have physical and economic access to sufficient, safe and nutritious food to meet their dietary needs and food preferences for an active and healthy life.” See Food and Agriculture Organization of the United Nations, “World Food Summit: Rome Declaration on World Food Security,” November 13, 1996, http://fao.org.
India Blocks Sale of Monsanto GM Crop,” February 10, 2010, http://democracynow.org.
Christina Ergas, “A Model of Sustainable Living: Collective Identity in an Urban Ecovillage,” Organization and Environment 23, no. 1 (2010): 32–54; Kathleen Masterson, “U.S. Sees More Female Farmers Cropping Up,” National Public Radio, March 30, 2011, http://npr.org.
Adriana Premat, “Moving Between the Plan and the Ground: Shifting Perspectives on Urban Agriculture in Havana, Cuba,” in Luc J. A. Mougeot, ed., Agropolis: The Social, Political and Environmental Dimensions of Urban Agriculture (Sterling, VA: Earthscan and the International Development Research Centre IDRC, 2005), 153–186.
Chris Hails, Jonathon Loh, and Steven Goldfinger, Living Planet Report 2006 (Gland, Switzerland: WWF–World Wide Fund For Nature, 2006).
Nelso Companioni, et. al., “The Growth of Urban Agriculture,” in Fernando Funes, et. al., eds.,Sustainable Agriculture and Resistance (Oakland, CA: Food First Books, 2002), 220–236; Adriana Premat, “Moving Between the Plan and the Ground”; Rebecca Clausen, “Healing the Rift: Metabolic Restoration in Cuban Agriculture,” Monthly Review 59, no. 2 (2007): 40–52; Diana Raby, “Why Cuba Still Matters,” Monthly Review 60, no. 8 (2009): 1–13; Sinan Koont, “The Urban Agriculture of Havana,” Monthly Review60, no. 8 (2009): 11–20.
Cuba Reports Food Output Up 8.7 Percent in 2011,” February 16, 2012, http://reuters.com.
Nelso Companioni, et. al., “The Growth of Urban Agriculture”; Adriana Premat, “Moving Between the Plan and the Ground”; Sinan Koont, “The Urban Agriculture of Havana”; Diana Raby, “Why Cuba Still Matters.”
Oficina Nacional de Estadisticas (ONE) República de Cuba. “3.7 – Población Residente y Densidad de Población por Provincias, Según Zonas Urbana y Rural,” 2011, http://one.cu, accessed April 11, 2012.
Also see Sinan Koont, “The Urban Agriculture of Havana.”
Peter Rosset, “Cuba: A Successful Case Study of Sustainable Agriculture,” in Fred Magdoff, John Bellamy Foster, and Frederick Buttel, eds., Hungry for Profit (New York: Monthly Review Press 2000), 203–213.
Also see Rebecca Clausen, “Healing the Rift.”
Ibid.
Adriana Premat, “Moving Between the Plan and the Ground.”

FacebookTwitterPrintFriendlyRedditEmailShare2013, Volume 64, Issue 10 (March)
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