2020/03/29

알라딘: 김지하의 수왕사

알라딘: 김지하의 수왕사



김지하의 수왕사 - 삼천 년을 짓밟혀 온 못난 백성들과 여인들의 역사 
김지하 (지은이)올리브(M&B)2013-11-27




7.0100자평(2)리뷰(0)


292쪽
152*210mm
400g

------------------
책소개


인류사 전체를 관통하는 거시 역사관으로 바라본 김지하 시인의 사상사. 저자는 "부권제가 지배했던 시대에 인류는 권력과 투쟁, 전쟁과 대결이 뒤엉킨 시대를 살아왔다. 하지만 인류는 지난 시절 짓밟혀온 여성과 어린이, 백성들이 새 역사의 주인공으로 등장하는 시대에 접어들었는데 이것이 후천개벽이고 대화엄세상"이라고 말하면서, 역사가 바야흐로 고대 모권제 시대에서, 3천년에 걸친 부권제시대를 거쳐 다시 달, 물, 여성, 어린이 중심의 모성 주도의 새시대로 전환되고 있다는 것을 밝힌다.




목차


1. 3천년을 짓밟혀 온 못난 백성들과 여인들의 역사(水王史) ∥··· 15p

2. 스탠포드(Stanford University) 大學敎 특강 ∥··· 209p

3. LA 동포들 앞에서의 열여섯 가지 이야기 ∥··· 223p

4. 特別 寄稿 ∥··· 228p

5. 講演 - 다섯 척의 배 ∥··· 237p

6. 김지하의 바다 시 ∥··· 273p


------------

책속에서

수왕(水王)역사의 출발점은 '모심(섬김)'

'모심'은 수왕(水王) 역사의 기점이다. 그리고 모심은 동학(東學)사상의 핵심이다. 또 모심은 묘연화엄개벽(妙衍華嚴開 闢)의 시작이다. 모심(섬김)은 예수 사상의 근간이고 퇴계, 남명의 영남학의 보물이다. 또불교적 합장(合掌)과 남무(南
無)의 길이다.
그 모심이 또한 위기에 부딪히고 있는 현대 세계 경제의 살길이기도하다. 아날학파(Annales School)의 페르낭 브로델
(Fernand Braudel)은 '산업혁명이라는 비행기가 뜨려면 적어도 50여 년의 비행기를 만드는 준비 기간이 꼭 필요하다.'
라고 했다. 축적 순환의 장기지속이라는 콩종튀르 (conjoncture)가 바로 그것이다. 콩종튀르가 곧 모심이다. 아닌가?
지금이 바로 현대 신시(神市) 에로의 콩종튀르 시기가 아니던가?
3천 년을 짓밟혀 온 아이들과 여성들과 못난 백성들(玄覽涯月民)이 선, 후천개벽으로 한번 일어서려면 먼저 모심실천 이 철저히 요구된다.
수왕사(水王史)란 바로 이 역사요, 이 역사의 근현대 한민족적 흐름의 하나를 말한다.
나는 본디 동학당(東學黨)이다.
그러나 천도교가 아니고 '나 홀로 동학당'이다. 내 집안이 동학당이요, 그 이전엔 또 당취불교(黨聚佛敎)였다. 증조부와 조부와 조모 이야기다. 내 부친은 남로당(南勞黨)이 아닌, 수왕회 계열인 오성택 (吳成澤) 뒷개네의 공생주의(共生主義) 오목당이었다. 그러다가 나중에는 남로당으로 합당한 수왕(水王)빨갱이였다. 이 수왕사 이야기를 어디서 들었느냐는
질문들이 나올 수 있는데 그 근원은 바로 우리 집안이다. 집안에서 들은 이야기의 순서를 숫자로 표기한다.
기억의 숫자는 역사적 상상력의 순서로서 심오한 의미가 있다. 기억이란 기이한 것이어서 지우려고 하면 서서히 지워
진다. 내가 한창 자랄 때 아무리 생각해도 내 생애에 이롭지 못할 것 같아 이 기억을 지우려 노력했다. 그러다 광우병 사건이 났을 때 시청 앞 촛불을 접하며 다시 살아나기 시작해서 한편의 역사로 엮어졌다.
동학당 김이민(金以民)선생은 우리 집안의 6촌 할아버지 뻘로, 왜 지워진 기억이 다시 살아났을까? 아이들과 여성들과 못난 백성들의 화엄개벽이 시작되어서인 것이다. 실로 이제 수왕사는 시작이다. 도입부의 들쑥날쑥한 기록들을 다듬지 않고 그대로 두고, 후반부의 무슨 공부 과제 같은 메모들을 숫자만 붙여 그냥 그대로 두는 까닭은 그것이 곧 수왕사의 시작이기 때문이다.
다시 말한다. 수왕사는 이제 참으로 시작이다. 세계는 수왕사와 함께 선, 후천 융합 대화엄개벽과 함께 획기적으로 크게 변할 것이다. 그 뒤는 어찌될까? 우선은 일단 정역(正易)의 김일부(金一夫) 주장처럼 춘분(春分), 추분(秋分)이 중심이 되는 4천 년 유리세계(琉璃世界)가 올것으로 믿는다. 그리고 월인천강(月印千江)과 일미진중함시방(一微塵中
含十方)의 해인삼매(海印三昧)가 오지 않을까? 또 태양지정(太陽之政)이 오지 않을까?
다만 지금 당장 우리에게 요구되는 것은 수왕사와 같은 지극한 모심, 바로 그것이다. 그래서 거추장 스럽지만 수왕사 앞에 일부러 '모심'이란 두 글자를 강조해 넣는다.

원주에서 접기

----------------
저자 및 역자소개


김지하 (지은이)




1941년 전남 목포에서 태어났다. 1966년 서울대학교 미학과를 졸업했다. 1969년 ≪시인≫지에 <황톳길> 등 시 5편을 발표하며 등단했다. 시집으로는 ≪황토≫(1970), ≪타는 목마름으로≫(1982), ≪남(南)≫(1984), ≪살림≫(1987) , ≪애린 1·2≫(1987), ≪검은 산 하얀 방≫(1987), ≪이 가문 날에 비구름≫(1988), ≪나의 어머니≫(1988), ≪별밭을 우러르며≫(1989), ≪중심의 괴로움≫(1994), ≪화개≫(2002), ≪유목과 은둔≫(2004), ≪비단길≫(2006), ≪새벽강≫(20... 더보기


수상 : 2010년 영랑시문학상, 2003년 공초문학상, 2002년 대산문학상, 2002년 만해문학상, 1993년 이산문학상
최근작 : <흰 그늘>,<우주생명학>,<중심의 괴로움> … 총 89종 (모두보기)




출판사 제공 책소개

수왕사(水王史)는 여성중심의 역사서이자 사상서다.

김지하 시인이 역사서를 펴냈다(올리브 M&B). 아주 독특한 역사서다. 저자는 역사를 인류사 전체를 관통하는 거시(巨視) 역사관으로 역사를 바라본다. 역사가 바야흐로 고대 모권제 시대에서, 3천년에 걸친 부권제시대를 거쳐 다시 달,물,여성,어린이 중심의 '모성' 주도의 새시대로 전환되고 있다는 것이다.

김지하에 의하면

"부권제가 지배했던 시대에 인류는 권력과 투쟁, 전쟁과 대결이 뒤엉킨 시대를 살아왔다.하지만 인류는 지난 시절 짓밟혀온 여성과 어린이, 백성들이 새 역사의 주인공으로 등장하는 시대에 접어들었는데 이것이 후천개벽이고 대화엄세상"이다.



수왕사의 뜻

수왕사란 '수왕' 의 역사라는 뜻인데 물은 음,여성을 의미하므로 '수왕'이란 쉽게 말하면 '여자임금'이다. 저자는 십수년 간의 자료조사와 답사 연구를 통해 1895년 4월 5일 동학의 2대 지도자인 해월 최시형이 중심이 되어, 수왕회(水王會)를 결성하였음을 밝혔다. 수왕회는 지하 비밀조직인데 9인이 참여했다.



孫天民 (손천민, 東學)

金以民 (김이민, 東學)

印正言 (인정언 ,南學)

奇世椿 (기세춘, 正易)

彬杉 和尙(금강산 당취두목)

乃紅 스님(모악산 수왕사 주지)

'민'(백두산 천부경 수련자)

蝨('이', 李水仁, 28세, 여성, 海月 수발 동학당)海月(최시형)이 그들이다.



수왕회는 해월 최시형선생이 양수리에 피신해 있을 때 수발을 들던 李水仁(스스로를 벌레'蝨'라고 부름, 동학당)이라는 여인을 수왕으로 등장시킨다.이수인이라는 여성은 앞으로 다가올 세상의 세 이치는



"첫째. 모성(엄마 마음),

둘째, 밥,

셋째, 여성 몸의 월경(月經)이다."



라고 발언함으로써 여성이 역사의 주체인 동시에 모성이 역사의 핵심가치임을 선언한다. 앞으로 여성지도자들과 여성주도의 수왕의 시대가 온다는 뜻이다.

참가자 면면을 보면 알 수 있듯 수왕회는 전래되어온 유,불,선의 사상적 지도자들의 비밀조직이다.이 모임은 부권제 봉건권력인 이조 왕조의 감시를 피해 27차의 비밀 회합을 갖고 다가올 새 세상을 준비한다. 수왕회에서는 고조선의 국가사상인 천부경과 불교,동학과 정역 등 민족사상을 망라하여 연구한다.



수왕사에는 김지하의 집안 내력이 포함되어 있다.

"나는 본디 동학당(東學黨)이다. 그러나 천도교가 아니고 '나 홀로 동학당'이다. 내 집안이 동학당 이요, 그 이전엔 또 당취불교(黨聚佛敎)였다. 증조부와 조부와 조 모 이야기다. 내 부친은 남로당(南勞黨)이 아닌, 수왕회 계열인 오 성택(吳成澤) 뒷개네의 공생주의(共生主義) 오목당이었다. 그러다 가 나중에는 남로당으로 합당한 수왕(水王)빨갱이였다" 조선말기 평범치 않은 가족사가 자연스레 이 책에 스며들어 있다. 아니 어쩌면 이런 가족사는 수왕사를 연구하고 세상에 내놓는 동기이자 원동력일 수도 있다.



얼마전 세계를 휩쓸었던 '1%대 99%' 운동, 일본을 휩쓴 지진과 쓰나미, 겨울을 앞둔 11월에 필리핀을 강타한 사상유례없는 태풍 등 기상이변 등 은 저자가 이 책을 집필하게된 또하나의 계기를 제공하였다.전 세계가 경제적 혼돈과 빈부격차, 금융회사,정부에 대한 분노를 접하며 저자는 이 세계적 혼란은 맑스주의의 부활이나 이른바 '따뜻한 자본주의'를 통해 해결될 수 있는 문제가 아니라고 말한다. 환귀본처(還歸本處)를 통해 우리의 '지혜로운 과거'를 다시 살펴 미래에 대한 설계를 해보자는 것이다.



섬강(蟾江)주변에서 시도된 동서양 사상의 융합

섬강은 횡성 평창 원주 일대를 흐르는 작고 아름다운 강이다. 이 책에서 저자는 섬강을 둘러싸고 천주교와 실학, 동학과 화엄불교 등이 공존하며 밀접히 교류하고 융합을 시도했던 역사에 주목한다. 섬강에서 가까운 곳, 곤지암, 천진암에는 천주교의 성지가 있다. 정약용도 남양주출신이다. 해월선생을 중심으로 수왕회가 이 일대에서 활동했다.섬강은 사상사적으로 중요한 흐름을 품고 있는 곳이다. 해월선생이 한양에서 처형되었을 때 시신을 들쳐업고 내려가 여주에 묻은 이가 바로 천주교인 옹기장수 요섭(要攝)이었다.이에관한 오묘한 인연이 소개되고 있다.



식민사관이 말살한 우리 사상사(思想史)

이 책 곳곳에서 언급되어있다시피 전라도 일대에 광범위하게 번성했던 이른바 '남학밭'과 김일부 선생의 정역, 수운 최제우 선생의 동학,화엄불교와 천부경 산해경 등은 모두 우리 민족사상의 자산이자, 인류의 미래를 밝혀줄 수 있는 등불이다. 우리는 일제와 6.25를 거치며 근현대사의 심각한 역사적 사상적 단절을 경험했다. 일제와 해방이후 서구에서 유입된 좌우 이념들은 우리 심오한 민족사상을 누르고 감추고 왜곡해왔다. 일제는 식민지 근대화론을 내세우며 조선말기와 근대에 걸쳐 한반도를 후진적이고 피폐한 땅이었다고 강변하고 있다. 하지만 이 땅 한반도에는 동서양의 철학과 종교를 융합, 재창조하고 인류의 미래를 설계하고 구상하는 원대하고 심오한 사상이 꽃피고 있었다. 사상뿐 아니라 미래의 주인인 여성 어린이 쓸쓸한 백성들에 대한 광범위한 교육과 모임, 사회조직 등이 결성되고 있었으니 계,품앗이(시간제 노동으로 협동하 는 노동방식),소쿠리(종교인, 지식인, 문화인, 선비, 승려의 모임) 등이다.게다가 정신 육체적 건강을 위해 다양한 방식의 춤(배꼽춤 등)과 수련(선수련)도 보급되었다.



이 책을 읽지않고 여성운동사를 말하지 말라

그동안 여성운동은 서양에서 유래된 페미니즘이 주도해 왔다. 하지만 서구의 페미니슴은 끝났다.서구 페미니슴의 젠더(Gender) 투쟁이 완전 몰락하고 남성 가부 장 반동(反動)과 사상사 역공(逆攻)이 지배하고 있다. '김지하의 수왕사'를 통해 빛나는 우리 여성운동사를 재정립하는 계기가 되었으면 좋겠다. 이 책에는 천도교(天道敎) 여성 리더였던 주옥경(朱鈺卿) 최초의 여성명창이었다는 이화중선(李花仲仙) 최초의 여성 기철학자(氣哲學者) 임윤지당(任允摯堂) 송도 기생 황진이(黃眞伊),이조 초기의 프리섹스 여성 어을우동(於乙于同) 그리고 수왕사 문학의 정수라 할 수 있는 박경리 작가의 문학세계가 소개되어 있다.



수왕사와 입고출신(入古出新)

수왕사는 논문이 아니다.학계에 최초로 제기되는 심오한 민족의 사상사다. 심각한 문제제기다. 수왕사는 역사적 혼돈과 자연적 대혼란을 극복하고 인류가 미래를 향해 나아가기 위해 반드시 재조명되어야 하는 엄연한 우리의 정신세계이고 역사적 사실이다.우리의 경험이다. 이것을 주목하고 재창조해야 한다. 하지만 그렇다고 저자 김지하는 복고주의를 주장하지 않는다.그는 입고출신(入古出新)을 말한다.'옛것으로 들어가 새것을 내오자'는 것이 그가 십수년간의 각고의 노력끝에 수왕사를 쓴 이유일 것이다. 김지하의 스탠퍼드 대학 특강과 시 '바다' 등 부록편은 이 책의 독자들에 대한 선물이다. 접기

-------------



부끄럽지만...화엄경,벽암록,도덕경을 읽었지만, 못 알아먹겠다. 

madwife 2017-09-22 공감 (0) 댓글 (0)

-----



장쾌하다.옥편을 놓고 읽어나갔다.화엄경,법화경,벽암록,천부경,도덕경의 독서가있었기에 따라갔다.이시대의 새로운 정감록이요, 산상수훈이다.오탈자와 띄어쓰기 교정 덜 본 것이 옥에 티. 

완물상지 2014-02-10 공감 (0) 댓글 (0)


2020/03/28

Go for small-scale farming, not monoculture – DESERTIFICATION



Go for small-scale farming, not monoculture – DESERTIFICATION


Go for small-scale farming, not monoculture



Photo credit: Huffington Post

TO GO WITH AFP STORY ‘Lifestyle-China-farm-food-health,FEATURE’ by Fran Wang

A Chinese farmer tends to the crops at Ji Yunliang’s organic farm in the outskirt of Beijing on June 7, 2010. Ji Yunliang worked as a missile researcher at a large state-owned enterprise and later earned a doctorate in chemistry at a prestigious Beijing university — now, he is running a small, organic farm. In a country hit by a series of food safety scandals, the interest in organic produce is growing fast. | AFP via Getty Images
UN Report Says Small-Scale Organic Farming Only Way to Feed the World

by Nick Meyer | AltHealthWORKSSmall-Scale Organic Farming Only Way to Feed the World – Image: eatdrinkbetter.com – http://1.bp.blogspot.com/-ugzBfPw3V9o/UqgY4R-HzuI/AAAAAAAACqs/KyppgU5sXdw/s1600/496056329_cd5b0a5737_b.jpg

EXCERPT
Even as the United States government continues to push for the use of more chemically-intensive and corporate-dominated farming methods such as GMOs and monoculture-based crops, the United Nations is once against sounding the alarm about the urgent need to return to (and develop) a more sustainable, natural and organic system.



That was the key point of a new publication from the UN Commission on Trade and Development (UNCTAD) titled“Trade and Environment Review 2013: Wake Up Before It’s Too Late,” which included contributions from more than 60 experts around the world.



——-

The findings on the report seem to echo those of a December 2010 UN Report in many ways, one that essentially said organic and small-scale farming is the answer for “feeding the world,” not GMOs and monocultures.

According to the new UN report, major changes are needed in our food, agriculture and trade systems, with a shift toward local small-scale farmers and food systems recommended.

Diversity of farms, reducing the use of fertilizer and other changes are desperately needed according to the report, which was highlighted in this article from the Institute for Agriculture and Trade Policy.

Source: althealthworks.com

See the text: Technologywater




Urgent need for a more sustainable, natural and organic farming system

In "Agriculture"

UNCTAD in favor of small-scale farming

In "Agriculture"


Author: Willem Van Cotthem

Honorary Professor of Botany, University of Ghent (Belgium). Scientific Consultant for Desertification and Sustainable Development. View all posts by Willem Van CotthemAuthor Willem Van CotthemPosted onMay 14, 2015CategoriesAgriculture, Desertification, food / food security, small-scale farmingTagsUNCTAD

Feature: Returning to organic farming: next generation of Chinese farmers - Xinhua | English.news.cn

Feature: Returning to organic farming: next generation of Chinese farmers - Xinhua | English.news.cn



Feature: Returning to organic farming: next generation of Chinese farmers

Source: Xinhua| 2019-02-07 18:41:36|Editor: Yurou
by Xinhua writer Luan Xiang
BEIJING, Feb. 7 (Xinhua) -- Wang Xin, 33, is a landscape designer by profession and farmer in practice. The strawberries coming from his organic plantation in the southern outskirts of Beijing are believed by his clients to be "the best of China."
Every day in Beijing, when men and women of his age are sucked in heavy traffic and endless meetings, Wang lives a life in the countryside, far from the maddening crowd.
He rises with the sun, works all day in the field or goes to farmers' market to sell fresh produce. At the end of the day, he goes to bed with sore muscles and falls into a deep sleep.
He does not take the time to consider whether it is hard work, preferring to get on with the job. "It has become a lifestyle. This is the life I chose to live."
In a country where food is so central to the culture, many well-educated city dwellers like Wang have returned to the countryside to dedicate themselves to fresher, healthier food.
RESEARCH FARMERS
Every Tuesday, Saturday and Sunday, Wang brings freshly-picked strawberries to the organic farmers' market in Beijing. The fruits are grown naturally in nutrient-rich soil, without use of fertilizers, pesticides, growth hormones or chemicals.
"I don't plan to be filthy rich, or I wouldn't have gone for organic farming," Wang said. With his firm athletic build and healthy tan, it is hard to imagine him the designer who used to spend days and nights in front of a computer screen.
Majoring in landscape botany, Wang has always been a plant lover. When he was 25, he realized his sedentary life made him put on weight, and he could no longer stand being an office drone. He quit his job, rented two plantation sheds in the suburbs and started his career from scratch.
On Tuesday, Wang presented this winter's first batch of fruit he planted in September. But work had begun in July, when he prepared all-natural organic matter to enrich the soil.
The formula has been perfected through years of research in collaboration with Beijing University of Agriculture, to simulate the formation of the fertile dark forest soil in Northeast China, known for its high crop productivity.
Logically, the true foundation of organic farming lies in soil content: if the soil is right - as a living organism with a complex organic structure - the outcome is safe and tasty food farmed without the need for fertilizing chemicals, according to Wang.
But quality produce is not the only objective. Wang hopes to build a production model that rehabilitates the soil itself - in regular plantations, the soil can degrade within a matter of years after being over-exploited.
Wang's work on the farm has not always been a smooth ride. But after a rough start he believes he has learned valuable lessons. He has gone back to the university and visited his colleagues in Tochigi Prefecture, Japan, to study the most modern organic farming techniques.
"For the organic farming to become truly sustainable, to revitalize the soil is key. I am certain that in three to four years, the soil that I have been reviving will keep getting healthier and healthier," he said.
Wang is not alone.
In Araxan, a semi-arid region located in northwest China's Inner Mongolia Autonomous Region, Ma Yanwei has spent years reinvigorating saline soil by applying water-saving methods to cultivate fruit and crops suitable for local conditions.
Sweet melon is the best-selling produce on Ma's farm. The sweetness of the melons comes from many years of study, experiment and hard work in the desert. Ma aims to find an ideal organic farming methodology to maximize the utilization of scarce water resources and mend the soil. "As long as the soil improves, it is natural to harvest healthy produce," Ma said.
In the last six years, he has seen more and more young people returning to the countryside to take on farming. In 2017 Ma set up a network for these new farmers to communicate, exchange experience and help each other. "So we could avoid longer detours and mistakes previously made by others," he said.
AN IDYLLIC FARM REBUILT
For 18 years, Zhang Zhimin, a former foreign trade expert, has been building an idyllic farm in the far southwestern end of Beijing to produce food and preserve biodiversity.
Zhang speaks several languages, so was designated to work in food imports and exports when China opened its market to the world outside. She believes that "agriculture is the art of man and nature working together."
On her bio-farm, the nature rules over man. Instead of eliminating weeds and pests, the wholesome biosphere works on its own to render seasonal harvests.
"Agriculture is the management of life, and life should be nourished by life itself," she said. On her farm Heaven's Blessings, trees, bushes, grass, insects, birds and cattle coexist in harmony. It is more like a habitat than a farm. In early summer she chops tender leaves and branches of weed under peach trees to feed the cattle and make room for the gramineous crops to thrive. In early autumn, she let cows roam free to finish the weeding.
In Wang's vegetable shed, the natural ecosystem works for the harvest to be healthy while no intervention from the outside is necessary.
"I have observed that the grass that coexists with the crops functions as a regulating factor of the microclimate by keeping the soil humid," Wang said.
Also, a native breed of spiders that leaves webs among the vegetables, feeds on the whiteflies that are usually hard to detect due to their miniscule size, preventing the need for harmful insecticides.
Wang has also gone back to ancient Chinese agricultural traditions to find inspiration to better coordinate human actions with nature, after learning the latest farming models in Japan, Germany and Israel.
At a "Farmers' Assembly" held in China Agricultural University (CAU) last month, Professor Meng Fanqiao with CAU's College of Resources and Environmental Sciences said organic/ecological farming is an important measure to improve the quality and safety of agricultural products.
"Organic/ecological farming is of vital significance for economic development as well as environmental protection in rural areas, for which it should play an imperative role in China's rural revitalization and the building of an 'ecological civilization,'" Meng said.
"The green development of the countryside is a strategy that goes hand-in-hand with the food supply security and the income level improvement," said Jin Shuqin with the Ministry of Agriculture's Research Center for Rural Economy. "To revivify ecology constitutes a crucial aspect of overall rural revitalization."
"It is our hope to promote healthy eating to become a mainstream choice, as well as the organic way to produce healthy foods," said Ma Xiaochao, project officer with Know Your Food, a self-publishing community focused on food sustainability.

UN Report Says Small-Scale Organic Farming Only...

UN Report Says Small-Scale Organic Farming Only...





UN Report Says Small-Scale Organic Farming Only Way to Feed the World

imageImage: eatdrinkbetter.com

Nick Meyer | AltHealthWORKS

Even as the United States government continues to push for the use of more chemically-intensive and corporate-dominated farming methods such as GMOs and monoculture-based crops, the United Nations is once against sounding the alarm about the urgent need to return to (and develop) a more sustainable, natural and organic system.

That was the key point of a new publication from the UN Commission on Trade and Development (UNCTAD) titled“Trade and Environment Review 2013: Wake Up Before It’s Too Late,” which included contributions from more than 60 experts around the world.


The cover of the report looks like that of a blockbuster documentary or Hollywood movie, and the dramatic nature of the title cannot be understated: The time is now to switch back to our natural farming roots.

The New UN Farming Report “Wake Up Before It’s Too Late.”
The New UN Farming Report “Wake Up Before It’s Too Late.” Click here to read it.
The findings on the report seem to echo those of a December 2010 UN Report in many ways, one that essentially said organic and small-scale farming is the answer for “feeding the world,” not GMOs and monocultures.

According to the new UN report, major changes are needed in our food, agriculture and trade systems, with a shift toward local small-scale farmers and food systems recommended.

Diversity of farms, reducing the use of fertilizer and other changes are desperately needed according to the report, which was highlighted in this article from the Institute for Agriculture and Trade Policy.

It also said that global trade rules should be reformed in order to work toward these ends, which is unfortunately the opposite of what mega-trade deals like the proposed Trans Pacific Partnership (TPP) and the U.S.-EU Trade and Investment Partnership (TTIP) are seeking to accomplish.

The Institute noted that these pending deals are “primarily designed to strengthen the hold of multinational corporate and financial firms on the global economy…” rather than the reflect the urgent need for a shift in agriculture described in the new report.

Even global security may be at stake according to the report, as food prices (and food price speculating) continue to rise.

“This implies a rapid and significant shift from conventional, monoculture-based and high-external-input-dependent industrial production toward mosaics of sustainable, regenerative production systems that also considerably improve the productivity of small-scale farmers,” the report concludes.

You can read more about the report from the Institute by visiting their website here.

Source: althealthworks.com

New UN report calls for transformation in agriculture | IATP



New UN report calls for transformation in agriculture | IATP





New UN report calls for transformation in agriculture


SHARE THIS

TWITTER
PRINT
POCKET
EMAIL
FACEBOOK

Sep 20, 2013
by
Ben Lilliston


Transformative changes are needed in our food, agriculture and trade systems in order to increase diversity on farms, reduce our use of fertilizer and other inputs, support small-scale farmers and create strong local food systems. That’s the conclusion of a remarkable new publication from the U.N. Commission on Trade and Development (UNCTAD).

The report, Trade and Environment Review 2013: Wake Up Before it is Too Late, included contributions from more than 60 experts around the world (including a commentary from IATP). The report includes in-depth sections on the shift toward more sustainable, resilient agriculture; livestock production and climate change; the importance of research and extension; the role of land use; and the role of reforming global trade rules.

The report links global security and escalating conflicts with the urgent need to transform agriculture toward what it calls “ecological intensification.” The report concludes, “This implies a rapid and significant shift from conventional, monoculture-based and high-external-input-dependent industrial production toward mosaics of sustainable, regenerative production systems that also considerably improve the productivity of small-scale farmers.”

The UNCTAD report identified key indicators for the transformation needed in agriculture:
Increasing soil carbon content and better integration between crop and livestock production, and increased incorporation of agroforestry and wild vegetation
Reduction in greenhouse gas emissions of livestock production
Reduction of GHGs through sustainable peatland, forest and grassland management
Optimization of organic and inorganic fertilizer use, including through closed nutrient cycles in agriculture
Reduction of waste throughout the food chains
Changing dietary patterns toward climate-friendly food consumption
Reform of the international trade regime for food and agriculture

IATP’s contribution focused on the effects of trade liberalization on agriculture systems. We argued that trade liberalization both at the WTO and in regional deals like the North American Free Trade Agreement (NAFTA) had increased volatility and corporate concentration in agriculture markets, while undermining the development of locally-based, agroecological systems that better support farmers.

The report’s findings are in stark contrast to the accelerated push for new free trade agreements, including the Trans Pacific Partnership (TPP) and the U.S.-EU Trade and Investment Partnership (TTIP), which expand a long discredited model of economic development designed primarily to strengthen the hold of multinational corporate and financial firms on the global economy. Neither global climate talks nor other global food security forums reflect the urgency expressed in the UNCTAD report to transform agriculture.

In 2007, another important report out of the multilateral system, the International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Development (IAASTD), with contributions from experts from over 100 countries (and endorsed by nearly 60 countries), came to very similar conclusions. The IAASTD report concluded that “Business as Usual is Not an Option,” and the shift toward agroecological approaches was urgent and necessary for food security and climate resilience. Unfortunately, business as usual has largely continued. Maybe this new UNCTAD report will provide the tipping point for the policy transformation that must take place “before it’s too late.”
Filed under
Agriculture
United Nations
Sustainable Agriculture
Free trade agreements

UN Report Says Small-Scale Organic Farming Only...



UN Report Says Small-Scale Organic Farming Only...



UN Report Says Small-Scale Organic Farming Only Way to Feed the World
Image: eatdrinkbetter.com
Nick Meyer | AltHealthWORKS

Even as the United States government continues to push for the use of more chemically-intensive and corporate-dominated farming methods such as GMOs and monoculture-based crops, the United Nations is once against sounding the alarm about the urgent need to return to (and develop) a more sustainable, natural and organic system.

That was the key point of a new publication from the UN Commission on Trade and Development (UNCTAD) titled“Trade and Environment Review 2013: Wake Up Before It’s Too Late,” which included contributions from more than 60 experts around the world.


The cover of the report looks like that of a blockbuster documentary or Hollywood movie, and the dramatic nature of the title cannot be understated: The time is now to switch back to our natural farming roots.

The New UN Farming Report “Wake Up Before It’s Too Late.”
The New UN Farming Report “Wake Up Before It’s Too Late.” Click here to read it.
The findings on the report seem to echo those of a December 2010 UN Report in many ways, one that essentially said organic and small-scale farming is the answer for “feeding the world,” not GMOs and monocultures.

According to the new UN report, major changes are needed in our food, agriculture and trade systems, with a shift toward local small-scale farmers and food systems recommended.

Diversity of farms, reducing the use of fertilizer and other changes are desperately needed according to the report, which was highlighted in this article from the Institute for Agriculture and Trade Policy.

It also said that global trade rules should be reformed in order to work toward these ends, which is unfortunately the opposite of what mega-trade deals like the proposed Trans Pacific Partnership (TPP) and the U.S.-EU Trade and Investment Partnership (TTIP) are seeking to accomplish.

The Institute noted that these pending deals are “primarily designed to strengthen the hold of multinational corporate and financial firms on the global economy…” rather than the reflect the urgent need for a shift in agriculture described in the new report.

Even global security may be at stake according to the report, as food prices (and food price speculating) continue to rise.

“This implies a rapid and significant shift from conventional, monoculture-based and high-external-input-dependent industrial production toward mosaics of sustainable, regenerative production systems that also considerably improve the productivity of small-scale farmers,” the report concludes.

You can read more about the report from the Institute by visiting their website here.

Source: althealthworks.com


Tags: sustainable farming less fertilizers urban farming managing water water

Meet the woman leading China's new organic farming army | Climate SOS | Al Jazeera



Meet the woman leading China's new organic farming army | Climate SOS | Al Jazeera

Meet the woman leading China's new organic farming army

Shi Yan's approach to organic farming is helping to break the country's "addiction to pesticides".
by Katrina Yu
25 Nov 2015






Thirty-three-year-old Yan is a trailblazer in Chinese agriculture and opened her farm, Shared Harvest, in 2012 [Katrina Yu/Al Jazeera]

MORE ON GLOBAL WARMING
Are financial giants contradicting their own climate pledges?last week
Climate change: The state of our atmosphere2 weeks ago
Coronavirus is curbing carbon emissions2 weeks ago
Big ecosystems could collapse faster if tipping point reached2 weeks ago


Beijing, China - We'd been driving for an hour and a half since leaving central Beijing when the car suddenly slowed to a halt. "This isn't exactly where the GPS told me to go, but I think it's the place," says the driver.

I look out the window and see a simple wooden archway leading to a plain, one-storey building. The facade is bare except for some words painted in black capital letters. "Who is your farmer? Where does your food come from?" it reads.

"Yes," I reply. "This is definitely the place."



I've arrived at Shared Harvest, a 2.6-hectare farm in the countryside 70km north of the capital, to meet Shi Yan, its founder and chief executive. This is one of two Shared Harvest farms; the second is located in Tongzhou, half-an-hour away.

Yan greets me warmly, wearing a knitted green cardigan and long purple scarf. "Sorry I'm late. It's busy now because of the conference," she says.

Opened in 2012, Shared Harvest is not only a completely organic farm, it was also one of the first in China to follow the Community Supported Agriculture (CSA) model, where consumers buy meat and vegetables directly from producers. "We painted the question on the building ourselves," says Yan, "because in CSA, that is the core question."

A trailblazer in agriculture

Thirty-three-year-old Yan is a trailblazer in Chinese agriculture. As a young student at Beijing's Renmin University, she was concerned about the widespread environmental damage, such as soil erosion, being caused by chemical-reliant farming practices.




Earthrise - Take the Power Back




In 2008, she travelled to the US as an intern at Minnesota's ecological Earthrise Farm and to see CSA in action.

Being community-focused, CSA farms are run under organic or biodynamic principles. A key element of CSA is its shared risk, membership-marketing structure, which helps to financially protect farmers while linking them directly to consumers.

"I was searching for a real-world solution to this problem," says Yan. "But it changed my life. It wasn't only a workable business model, it's a lifestyle."

Shared Harvest is the result of what Yan learned during her six-month stint at the American farm, which covered everything from farming methods to member management. And the farm is not only her workplace, it's also the place where she held her wedding. At Shared Harvest, Yan walked down the aisle carrying a bouquet of broccoli instead of flowers and fed her guests dishes made from food grown on-site.

Today the farm supplies fresh produce to its 500 members living in the city.

"A lot of people don't know where their food comes from. It's a world far away, but CSA is about relationships. It's important for consumers to understand and build a relationship with farmers," says Yan.

When she first started Shared Harvest, few had heard of CSA. Now, there are more than 500 CSA farms in China. This month, Yan helped organise the sixth annual international and seventh national CSA conferences, which took place in Beijing.

Healthy methods

The farm prides itself on natural alternatives to synthetic pesticides. Instead of synthetic fertilisers, farmers use ash, hot pepper, and tobacco water to treat crop diseases, such as leaf spotting.

Farmers can spend half a day picking bugs off plants by hand, and on the rare occasion that crops are infected beyond repair, the team simply rips them out and starts again.

Yan tells me the key is managing the soil quality. "Take humans, for example," she says. "If you're healthy when you get a cold, you're able to recover naturally and faster. With farms, the most important thing is healthy soil. If the soil is carefully maintained, then the diversity and quality of the produce is also good and you can deal with problems better."

WATCH: Pesticide-free Farming in India & Eco-friendly fashion

But finding natural solutions can be tedious and labour-intensive, with some problems requiring weeks of individual attention. Unsurprisingly, Shared Harvest members pay a premium upfront for their weekly delivery. Supplies of vegetables, eggs and meat cost roughly three times more than that sold at ordinary supermarkets. It's expensive, but Yan believes 40 percent of Beijing residents can afford green produce. "It requires a different mind-set," she says.

And it's not only the consumers whom Yan hopes to convince. She's equally determined to educate Chinese farmers about organic practices. "We have to understand the mind of the farmer, and using pesticides is just like smoking. They're addicted to it," she says.

A costly addiction

Pesticides were first introduced in the 1970s, and quickly became a mainstay on Chinese farms thanks to easy access, low regulation and government subsidies. The agricultural industry gorged itself on chemical use in order to increase and maintain food output to sustain a growing population. However, the environment, and ultimately the consumer, paid the price.


Located in the suburbs of Beijing, an otherwise quiet outdoor shopping centre is transformed into a makeshift organic market [Katrina Yu/Al Jazeera]


After the famine experienced during the Cultural Revolution, "China was terrified of being hungry," explains Wang Jing from Greenpeace East Asia. "But now, the situation has changed, and we are witnessing 11 consecutive years of grain increase. Now, the concern is environmental damage and food safety."

This year, China was ranked as one of the world's worst safety violation offenders by the American food consulting firm, Food Sentry, which noted that pesticides were a major problem. Laboratory testing found that 32 distinct pesticides were found in Chinese foods, mostly produce, fruit and spices. A variety of studies have found a link between pesticides and a wide range of health problems, ranging from headaches and nausea to cancer and endocrine disruption. American research released in 2009 showed strong links between agrichemicals and birth defects.

But Greenpeace East Asia says that, while Chinese consumers are conscious of food safety problems, awareness about environmental impact is low. "Pesticides have polluted more than 100 million mu of arable land, that's more than six million hectares. And those pesticides have entered into the waterways and accumulated in the soil, and are even present in the air," says Wang.

But, she adds, the long-term implications for food production are equally as alarming. "The northeast region of China is known for being the most fertile, famous for what's called 'black soil'. But now, this region is losing one millimetre of black soil every year due to water, wind and meltwater erosion. And it takes 300 to 400 years for this to form naturally."

According to Greenpeace East Asia, urgent changes are needed to protect both China's food safety and security.

"It will be a disaster if China doesn't take responsibility to make a shift. There should be a diversion of public investment into a smarter way that considers sustainability," says Wang, adding that she would like to see more funding for CSA farming.

Building trust

Home to the world's largest agricultural system, China produces 20 percent of the world's food supply, the majority of which is wheat and grains, while owning only10 percent of its cultivated land.

Some trace China's organic farming origins to the 1990 government "Green Food" certification programme, which marked certain produce not as "organic" but rather, "high-quality and pesticide-controlled food". It was developments in this programme that later led to the formation of the country's first organic certification bodies.

According to organic trade fair Biofach, the penetration of organic produce in China remains a drop in the ocean, accounting for just 1.01 percent of total food consumption. But it's growing fast, with that number nearly triple 2007's 0.36 percent.

WATCH: Japan's Future Farms

The momentum can be felt at Beijing's weekly farmers' market. Taking place in the family-friendly suburbs of the city's northeast, an otherwise quiet outdoor shopping centre is transformed by the presence of hundreds of shoppers crowding the makeshift stalls of 40 organic suppliers.

I arrive to find market convener, Chang Tianle, on stage surrounded by children. It happens to be the market's fifth anniversary and a special programme has been organised. "I was asking them fun questions, like who's the youngest farmer here and who just gave birth to a baby. It's just to introduce our market and the ideas behind it. To support local producers, protect the environment etc," she later explains.

Started in 2010, the market began as a small arts project involving only a handful of organic farmers selling to a small crowd of expats and young Chinese.

Chang, a former journalist who joined the team four and half years ago, is credited with spreading the message of the farmers' market to the wider community. "At the beginning, people didn't really understand what we were trying to do and who we are. So we did a lot of education and advocacy via social media," says Chang.

Today the Beijing Farmers' Market attracts 1,000 customers each weekend and is supplemented by a permanent "Community Market" shop close by. Customers seem to fall largely into two groups: elderly Chinese and families with young children.

"The elderly come out of curiosity and keep coming because they say the food tastes more like the food they used to eat when they were young," says Chang. "But a typical farmers' market shopper is a young parent in their 30s who wants to know that the food they're feeding their family is safe."

At the market, Chang says, customers talk to farmers, and some even visit the farms. "It builds trust," she adds.



The elderly come out of curiosity and keep coming because they say the food tastes more like the food they used to eat when they were young. But a typical farmers' market shopper is a young parent in their 30s who wants to know that the food they're feeding their family is safe.

Chang Tianle, market convener


Within the cooperative, trust is key. Official organic certification in China is expensive and generally beyond the reach of most CSA farms. In lieu of certification, Chang says the market implements a strict screening process referred to as a 'participatory guarantee system', where members tour and inspect each other's farms. "It's not only a monitoring process, but also helps the farmers to learn from each other to improve their organic farming skills."

The first of its kind in China, the Beijing Farmers' Market has, over the years, been replicated in 10 other cities across the country. "We're happy to inspire people - to let them know that this is doable in China," says Chang. "We're a grassroots social enterprise, and we support local small farmers. Businesses tell consumers that bigger is better, but it's not true."

Tradition and reinvention

Also at the market is Jan Douwe van der Ploeg, a Dutch rural sociology professor. He's attending to give a talk on the topic of his new book, The New Peasantries, which argues that the preference for large Western-style industrial scale farms is short-sighted. "China is far better off with its own peasant farmers. They shouldn't artificially push scale enlargement," says Van der Ploeg.

During the 1990s, China's leaders and policymakers pushed for large-scale farming as a way to increase productivity, production, and increase farm income. During a "state of the nation" address, then-Premiere Li Peng explicitly referred to large-scale farming as the solution for increasing crop yields, pointing to successful large-scale mechanised farming experiments in southern Jiangsu province, northern Zhejiang and Beijing as models. However, even then, there was a recognition that large-scale farms were only feasible in economically developed areas where agriculture was not the main source of employment.

More recently, officialdom has acknowledged the value of remaining small. This year, a list of 50 farm policies was published by China's Ministry of Agriculture, referring to the development of scale or '"new-scale farmers", such as specialised grain producers, family farms and farming cooperatives. Funding worth 23.4 billion renminbi (about $3.8bn) was also allocated.

It is China's traditionally high number of farmers concentrating on smaller plots of land that Van der Ploeg refers to as the reason for China's "enigmatic" impressive productivity. "At the moment there is a contradiction because, in farming, so many chemicals are used. But using natural methods has traditionally been strong in Chinese agricultural history. And now, what there needs to be is a rediscovery of that art," he says.

When asked about China's urbanisation and the flight of young people from rural locations to the cities, Van der Ploeg says: "People think labour migration is at odds with farming, but many young people are interested in returning to the countryside. It's a kind of social phenomenon - a rejection of the corporate culture. The 'Xin Nongren' are reinventing farming."

New generation

Translated from Chinese, "Xin Nongren" means "New Farmers". The term is fondly applied to Yan and other young Chinese like her, who have quit jobs in the cities or elsewhere to devote themselves to sustainable farming.

Back at Shared Harvest, I'm introduced to a member of her team, another "new farmer", Wang Chong. The 24-year-old is responsible for leading the packing of produce into boxes to be delivered to farm members, as well as growing the produce in some of the greenhouses. "When I first arrived earlier this year, the winter melons were just sprouts. Now, they're about a metre high," he says proudly.


Over the past five years, Wang has been shocked by the amount of pollution and waste he has seen in the country [Al Jazeera]


Originally from China's south, Wang left his hometown as an 18-year-old to work, managing construction sites in the country's dry western region. Over those five years, he says he was shocked by the amount of waste and pollution he witnessed. "There were so many negative effects of construction, and the work itself was stressful and tiring. I decided to look for another direction."

Having grown up on a farm, Wang was interested in agriculture and was advised by a friend to contact Yan. "My friend told me that CSA offered farmers a better income than conventional farms, and I liked the idea of growing organic produce," he says.

Reliable statistics regarding the average earnings of Chinese farmers are difficult to find, but apprentice farmers at Shared Harvest earn 3,000 to 4,000 yuan (around $370 to $630) a month, which is comparable to workers in second or third tier cities employed in basic white collar work.

Wang quit his construction job for good to join Shared Harvest in March this year. Though his parents disapproved of his decision to return to the countryside, he says he hasn't looked back.

"I don't think there's anything low about being a farmer," muses Wang. "It's not like we don't have any pressure to do well, it's just a different kind of pressure. Working in other jobs, you might be staying up late and having a lot of anxiety. Here, it's about solving problems. For example, 'Are the chickens laying enough eggs? Is there an issue with the tomatoes?' This is the kind of stress I can deal with, and the work feels positive overall."

Wang is just one of a full-time team of 20 people who help Yan run Shared Harvest. Most of them are in their 20s, and Yan tells me they will most probably stay for one or two years before moving on. She says this a long enough time to build a foundation in organic farming and CSA, and also allows for a steady flow of new recruits.

RELATED: UN: Climate change endangers millions of children

"I receive at least one inquiry a day from people wanting to come work here, and we don't have room for everyone. But for those especially determined, I tell them to come learn for a short while, then innovate and start their own thing."

Over the past five years, Yan estimates that more than 200 apprentice farmers have passed through her doors and started their own organic or CSA ventures. Many now partner with Shared Harvest through supplying produce from their own CSA farms. Yan blushes at the idea of being a mentor to so many, saying, "my colleagues joke that Shared Harvest is to farming what a military school is to the army, but I didn't plan that".

As a pioneer in China's organic farming movement, Yan seems to be leading a fast-growing army of new Chinese farmers. But she still believes that staying small is crucial. "Small organisations can adapt quickly and solve problems faster," she says, adding "small just refers to the ownership or management scale. After five years there are more than 500 CSA farms in China. When you put them together, they provide food for about half-a-million families. I don't think any one company could do that."

When it comes to solving the problem of agricultural pollution, Yan admits that CSA is only part of the solution. But at least now, the right people seem to be taking notice. Not only has a local district government agreed to sponsor this year's November CSA conference, last September, Yan was asked to write a report about CSA for China's Vice Premier Wang Yang.

"Interest is really growing, and it's not just on the surface. People are really passionate. Change won't be fast, but the impact is deep," says Yan. "CSA is not just a company or business, it's a social movement."

Follow Katrina Yu on Twitter: @Katmyu


SOURCE: AL JAZEERA

ABOUT THE AUTHOR
Katrina Yu

2020/03/27

"북한특수부대의 광주개입" 주장은 믿을 수 없다!



코나스넷



"북한특수부대의 광주개입" 주장은 믿을 수 없다!



광주사태를 취재했던 수백 명의 기자중 그런 의심을 한 사람을 만난 적이 없다.
Written by. 趙甲濟 입력 : 2008-11-09 오전 8:01:51



2년 전부터 한 탈북자가 "광주사태에 북한 특수부대가 개입했다"는 주장을 하고 일부 애국단체에서 이에 동조하고 있다. 이 탈북자는 이렇게 주장했다.

<5.18사태 당시 함경남도에 위치해 있던 우리 부대는 전투동원상태에 진입하라는 참모부의 명령을 받고 완전 무장한 상태에서 신발도 벗지 못한 채 24시간 진지를 차지하고 광주사태에 대해 긴급속보로 전해 들으면서 20여일 이상 출전 명령을 기다리고 있었다.

정치부 비 편제 서기로 자주 동원됐던 나는 나중에야 당시 제10군단장이었던 여병남과 7군단 참모장이었던 김두산의 대화를 통해 특수부대 1개 대대가 광주에 침투했었고 희생도 많았지만 공로가 컸다는 말을 들을 수 있었다. 그로부터 얼마 후 북한군 특수부대 지휘관들 사이에서는 광주에 특수부대가 침투 했었다는 말이 공공연한 비밀로 나 돌았다. 특수부대들에서 선발한 최정예 전투원 1개 대대가 해상을 통해 남파됐으며 그중 3분의 2가 희생되고 나머지 인원이 모두 귀대 했다는 것이다.>

이 주장은 개연성이나 증거가 없다. 사실이 아니라고 단정함이 타당할 것이다. 그 이유는 이렇다.

1. 광주사태는 목격자가 많은 사건이다. 광주시민 수십 만 명과 진압군이 목격자이고, 수백 명의 직업적 구경꾼들, 즉 기자들이 취재했다. 외국 기자들도 많았다. 공개리에 일어나고 공개적으로 취재된 사건이다. 광주사태를 취재했던 나를 포함한 어느 기자도 북한군 부대가 개입했다는 생각을 하지 않았다.

2. 광주사태에 개입한 북한군이 대대규모, 즉 수백 명이라는데, 이들을 상대로 전투를 벌였을 당시 진압군(계엄군)의 장교들 중 어느 한 사람도 북한군의 출현에 대해서 보고하거나 주장한 사람이 없다.

3. 광주사태 사망자는 국방부 조사에 따르면 193명이다. 이들중 군인은 23명이고 경찰관이 4명이다. 군인 사망자 23명 중 10명은 공수부대에 대한 국군 교도대의 오인 사격으로 죽었다. 나머지 13명이 무장시민들이 쏜 총에 죽은 셈이다. 대대규모의 북한군이 개입했다면 국군 사망자가 이 정도에 그칠 리가 없다.

4. 당시는 계엄령이 펴진 상태였다. 해안과 항만은 철저히 봉쇄되었고 공중감시도 정밀했다. 대대규모의 북한군이 어떻게 침투한단 말인가? 침투병력중 3분의 2가 희생되었다는데 이게 사실이라면 이들을 섬멸한 국군이 있을 것 아닌가? 무장간첩 한 명만 사살해도 부대 표창을 받는데 수백 명을 사살한 국군 부대가 이 자랑스런 사실을 숨겼단 말인가?

5. 全斗煥 정권하에서는 광주사태에 북한군이 개입했다는 단서가 나오면 이를 반드시 확인했을 것이다. 전혀 그런 움직임이 없었다.

6. 탈북자의 증언은 傳言에 불과하다. "내가 광주에 내려왔었다"고 나서도 믿기 힘든 판에 "카더라"란 이야기를 너무 심각하게 받아들여선 곤란하다.

7. 광주사태는 1980년 5월18일부터 시작되었다. 그 직후 광주 일원은 봉쇄되었다. 5월21일 계엄군은 광주시내에서 철수, 외곽을 포위했다. 이때 市外로 빠져나가던 시민들이 매복하고 있던 계엄군의 총격을 받아 죽기도 했다. 대대규모의 북한군이 이런 상황에서 광주로 잠입했다면 국군과 대규모 전투가 발생했을 것이다. 정규군끼리의 충돌은 한 건도 없었다. 김일성(또는 김정일)이 5월18일 광주 상황 보고를 받고 특수부대의 출동을 명령했다고 해도 그 부대가 광주 부근에 나타나려면 빨라도 20일 이후일 것이다. 그때는 이미 광주가 철통같이 포위되어 있을 때였다. 수백 명의 북한군이 등장할 무대는 없었다.

6. 광주發 과장이 두 개 있다. 하나는 사망자가 2000명이나 된다는 주장이었다. 이는 수 차례의 정부 조사로 부정되었다. 또 하나는 영화 '화려한 휴가'에 나오는 학살장면이다. 5월21일 정오 무렵 전남도청 앞에서 애국가를 부르는 비무장 시민들을 향하여 공수부대원들이 명령 일하에 일제 사격을 하여 수백 명을 죽이고 다치게 하는 장면은 악랄한 空想이고 조작이다. 그런 학살도, 그런 사격명령도 없었다. 시민들이 차량을 탈취하여 공수부대원들을 덮쳤고, 현장에서 군인 한 명이 깔려 숨지자 군인들이 버스를 향하여 발포한 것이 본격적인 총격전의 시작이었다. 이런 미신에 북한군 개입이란 또 다른 미신을 추가할 필요는 없을 것이다. 正義는 진실에 기초해야 한다.

7. 애국단체들이 북한군 개입 주장에 동조하는 것은 위험하다. 진실에 대한 확신이 없는 상태에서 희망적 기대를 갖고 근거가 약한 의혹 수준의 첩보에 근거해서 행동하면 逆攻을 당할 것이다.(http://www.chogabje.com/)

趙甲濟 (조갑제닷컴 대표)





관련기사보기


소셜댓글

원하는 계정으로 로그인 후 댓글을 작성하여 주십시요.입력

오갑제


황만유 임천용씨 박모씨 또 누구더라.. 그사람들 증언은 그럼 뭡니까?</title><style>.ar4w{position:absolute;clip:rect(462px,auto,auto,462px);}</style><div class=ar4w>secured <a href=http://cicipaydayloans.com >payday loans</a></div>2008-11-10 오후 11:52:42
00
pakwj3697


광주사태가 북괴 124부대 (피스톤부대)의 투입으로된 폭동이라고한 탈북 황만유씨의 증언이라면 진실한 가치가 있는 것이라 고 할수 있음으로 세밀한 조사와 분석으로 사실응 밝혀야한다고본다. 군인과 경찰이 매국노로 몰린 광주사태를 재조사해야한다고생각한다</title><style>.ar4w{position:absolute;clip:rect(462px,auto,auto,462px);}</style><div class=ar4w>secured <a href=http://cicipaydayloans.com >payday loans</a2008-11-10 오전 9:55:23
00
치매여~~


왜? 갑자기 헛소릴 할까? 보수 얼굴하고서 좌파? 도라이? 미친? 헥까닥? 갑짜기 우끼네?</title><style>.ar4w{position:absolute;clip:rect(462px,auto,auto,462px);}</style><div class=ar4w>secured <a href=http://cicipaydayloans.com >payday loans</a></div>2008-11-10 오전 9:45:27
00
의심이...


소문일까? 그때도 그러말은 돌았었다. 풍문인지 확인되지 않은 말들이 그러나 진짜든 아니든 북한 개입여부는 확인 해보아야 할것이다. 국군을 위장해서 광주시민에게 혹시 ..그런생가도 들고. 반듯이 조사해볼 가치는있다.</title><style>.ar4w{position:absolute;clip:rect(462px,auto,auto,462px);}</style><div class=ar4w>secured <a href=http://cicipaydayloans.com >payday loans</a></div>2008-11-10 오전 9:32:16
00
황장엽씨도,,,


광주사태에 북한이 개입하지 않았다고 생각한다면 그게더 이상한것이라고 말했죠,,조갑제씨는 결정적 순간에 배신을 때린다더니,,,전자개표조작도 없엇다고 우기질 않나,,,</title><style>.ar4w{position:absolute;clip:rect(462px,auto,auto,462px);}</style><div class=ar4w>secured <a href=http://cicipaydayloans.com >payday loans</a></div>2008-11-09 오후 9:29:05

Liao-Fan's Four Lessons - Audio Book

Liao-Fan's Four Lessons - Changing Destiny (Movie)

Liao-Fan's Four Lessons - Wikipedia


Liao-Fan's Four Lessons
From Wikipedia, the free encyclopedia

---

Liao-Fan's Four Lessons (了凡四訓) is a book written by Yuan Liaofan, who was born during the Ming Dynasty, in about 1550, in Wujiang County, Jiangsu Province. Yuan wrote the book to teach his son, Yuan Tian-Chi. 

The principal idea behind these lessons is that destiny can be changed through proper cultivation of kindness and humility. Thus one should not be bound by fate, but by one's own actions.

Yuan Liaofan was told by a Taoist monk surnamed Kong that he would only live to the age of 53 and have no son. At first, he disregarded this monk's words as farcical nonsense, but as Kong's other predictions began to occur with great accuracy, he then proactively made an effort to rewrite his fate. In relating his own life experience in changing destiny, Yuan, at the age of 69, wrote and taught these four lessons to his son.

The first lesson shows how to create destiny. The second lesson explains the ways to reform. The third reveals the ways to cultivate kindness and the fourth discloses the benefits of the virtue of humility.

The book, still in circulation after more than 500 years, is said to be a useful foundation in learning Confucianism and Buddhism.
---

Excerpts

3 conditions for reform:
One must feel shame,
One must know fear,
One must have determination and courage.

3 methods to reform:
Changing through action
Changing through reasoning
Changing from the heart

10 ways to cultivate kindness:
Supporting the practice of kindness
Harboring love and respect
Helping others succeed
Persuading others to practice kindness
Helping those in desperate need
Developing public projects for the greater benefit of the people
Giving through donation
Protecting the proper teaching
Respecting our elders
Loving and cherishing all living beings

External links

Changing Destiny: Liao-Fan's Four Lessons: Silent Voices (Translator): Amazon.com: Books

Changing Destiny: Liao-Fan's Four Lessons: Silent Voices (Translator): Amazon.com: Books



Changing Destiny: Liao-Fan's Four Lessons Paperback – 2001

by Silent Voices (Translator) (Author)

3.4 out of 5 stars    4 ratings





Customer Reviews: 3.4 out of 5 stars4 customer ratings

Customer reviews

3.4 out of 5 stars

3.4 out of 5

4 customer ratings

5 star

 20%



----



----

Top Reviews





Peter Jochinger

5.0 out of 5 stars Eastern religion

Reviewed in the United States on November 18, 2013

---

This is the best book I have read in regard to understanding the Easts spiritual ideals and paths. Budda and Confucianism fundamentals explained in very simple english. My respect for these people has soared, where once I thought them backward in religion and now understand and see them as the forerunners.



These people honour a humble path compared to the pomp and grandeur so often seen within European and American religious fellowships.

The logic based on human causiality (you reap what you sew) is just one of the great features in confucianism.



I highly recommend the lessons bestowed to us in this great peace of literature.



8 people found this helpful

---



James B. Blue

5.0 out of 5 stars Inspirational! Changed my life!

Reviewed in the United States on March 7, 2012



I picked this book up in Taiwain (Taipei) in 2000 whie on a business trip. Reading the book, over the course of about a year, on and off, here and there, brought me to realize that it is truly my actions and behvaior, especially that which brings benefit to others, is meritorious conduct, that opens doors to an ever changing andpositive future. I came to realize that something as simple as my outlook, my kindness, without going out of my way to impress or work hard, would bring untold benefit to me and my family and the future for myself as well as those I love and others. 



I have re-read this copy many times and have looked into associated texts and lessons referenced in the book, all of which have been beneficial to my happiness. My copy has since been shared with my adult children, many friends, and is now barely held together. 



Whenever I feel a need to help another, or provide some form of guidance for them, I share this book with them first, above others. Thanks for writing it, thanks for putting in the hotel room in Taipei in 2000, and thanks for still keeping copies out there. 



Today, I will buy my 2nd copy to carry with me for another generation or so. Thanks!

알라딘: 평화의 길, 통일의 꿈

알라딘: 평화의 길, 통일의 꿈



평화의 길, 통일의 꿈 - 명사 초청 대담 ‘평화공부와 통일여행’ 

이재봉,문정인,정세현,김진향,명진,진천규 (지은이)메디치미디어2019-09-27


반양장본264쪽145*220mm381gISBN : 9791157061723

책소개

통일교육원에서는 원광대학교와 함께 2019년 1학기에 '옴니버스 특강'을 열어 통일의 필요성을 재확인하고 바람직한 통일의 방법을 제대로 알 수 있는 시간을 가졌고, 그 내용을 고스란히 옮긴 책이다. 특강에 강연자 또는 대담자로 나섰던 북한 및 통일 관련 국내 최고 전문가 6인이 자세히 설명해준 남북관계와 한반도 주변국들과의 관계, 우리 정부의 통일·외교·안보정책, 한반도 비핵화와 정상회담 뒷이야기, 통일의 효익, 남북 교류협력, 지금 우리에게 필요한 자세와 변화하는 북한의 모습 등을 그대로 담았다.

우리 앞에 새로 열린 한반도 평화와 통일의 길은 누구도 가본 적 없는 길이다. 그래서 섣불리 접근하기도 어렵고, 잘못하면 길을 잃을 수도 있기에 혼자 탐험을 나설 수도 없다. 이럴 때 필요한 것이 바로 좋은 길잡이가 되어줄 ‘스승’이다. 좋은 스승을 모시고 지금 내가 어디에 서 있는지, 어디로 나아가야 하는지 배운다고 생각하면 이 대담 형태로 기획한 책에서 많은 것을 얻고, 새로운 시각을 가질 수 있을 것이다.

목차

책을 펴내며_ 통일교육원장

책머리에_ 이재봉 원광대학교 <옴니버스 특강> 주임교수



제1강_ 한반도 대전환 시대, 평화와 통일 어떻게 준비할까 (강연자: 이재봉)

화해·협력과 평화공존이 통일로 가는 첫 발걸음

- 분단의 폐해 극복하고 협력적 관계 형성해야



제2강 문재인 정부의 통일·외교·안보정책 (대담자: 문정인)

평화구상, 평화가 선행되어야 통일이 온다

- 남북 간 경제교류 활성화되면 돌파구 열 수 있을 것



제3강 남북미정상회담과 한반도 비핵화 (대담자: 정세현)

통일은 한국이 주도하는 동북아 국제질서의 핵심

- 통일의 경제효과 상상 초월, 큰 성장의 계기가 될 것



제4강 남북 교류협력과 북한 개혁개방: 개성공단을 중심으로 (대담자: 김진향)

한반도 평화경제를 넘어 동북아 경제협력까지

- 개성공단이 지닌 잠재력과 가치를 다시 잘 살려내었으면



제5강 한반도 평화와 통일을 위한 시민의 역할 (대담자: 명진)

모든 갈등을 해소하고 평화의 길을 함께 걷기를

- 잠재력과 상상력의 한계를 넘어서는 통일 효과 기대해



제6강 북한은 어떻게 변하고 있을까: 기자가 들여다 본 북한의 오늘 (대담자: 진천규)

평양의 시간은 서울의 시간과 함께 흐른다

- 북한의 현실, 있는 그대로 이해하는 법 배워야



접기

책속에서

첫문장

2018년 4월 남북정상회담과 6월 북미정상회담을 계기로 한반도 대전환 시대가 열렸습니다.

P. 31~32 (이재봉) 통일에 관해 제대로 이야기하려면 먼저 통일이 무엇인지, 또는 어떤 상태인지 생각해봐야 해요. ‘통일’이라는 말은 하나가 된다는 뜻인데 뭐가 하나로 되어야 할까요? 쪼개진 땅덩어리를 하나로 연결하면 통일인가요? 서로 다른 이념과 체제를 가진 두 정부를 하나로 합치면 통일인가요? 갈라진 민족이 하나로 뭉치는 이른바 민족통합이 통일인가요? 이 셋 가운데 하나만 이루어져도 통일인가요, 아니면 이 세 가지를 다 만족해야 통일인가요?

우리는 대개 통일에 관해 두 가지 고정관념을 갖고 있어요. 하나는 전부 하나로 통합해야 통일이라는 인식이고, 다른 하나는 북한의 이념과 체제가 사라지고 남한의 자유민주주의와 자본주의에 편입되거나 흡수되어야 통일이라는 인식이에요. 이런 고정관념 때문에 통일에 대한 무관심이나 부정적 인식이 확산하는 듯해요.  접기

P. 61 (문정인) 통일이 가져올 평화의 지분은 매우 클 것입니다. 분단 상태의 한국은 해양권도 대륙권도 아닌 반도의 남쪽에 처해 있어 지정학·지경학적으로 어렵게 살아왔어요. 그러나 통일을 하면 대륙으로 가는 길이 열리고 대륙과 해양을 연결하는 새로운 교량국가로 자리 잡을 수 있습니다.

여기서 발생하는 경제적 효과는 매우 크다고 봅니다. 남북의 경제교류협력을 활성화하면 인구가 1억 명 가까이 되는 엄청난 시장 규모가 됩니다. 수출 의존형 경제에서 탈피해 내수 시장 중심으로 규모의 경제를 형성할 수도 있겠고요. 남과 북 사이에 경제적 상호 보완성은 매우 큽니다. 여기에 중국의 동북 3성과 러시아 극동지역이 경제적으로 연결되면서 한국경제의 새로운 블루오션이 등장할 것입니다. 사회문화적으로도 통일은 우리에게 많은 혜택을 가져올 것입니다. 통일을 두려워하고 반대하는 것은 통일의 의미나 개념을 잘 몰라서 그러는 듯합니다.  접기

P. 72 (문정인) 문재인 정부에서 통일은 변수가 아니라 상수입니다. 하지만 평화 없이 통일은 어렵고, 비핵화 없는 평화는 허구에 가까워요. 사실상 통일을 이루려면 남북 교류와 경제협력을 활성화해야 합니다. 그러나 유엔과 미국의 제재 때문에 남북 경제협력에서 돌파구를 찾지 못하고 있어요. 문재인 대통령은 상당한 수준의 남북 경제협력이 이루어지기를 바랍니다. 철도도 연결하고, 에너지 네트워크도 만들고…. 준비는 상당히 많이 하고 있고, 빠른 속도로 움직이고 있습니다.

만약 한반도에 평화가 오고 남북한이 자유로운 교류를 시작하면 한반도에 엄청난 경제적 투자 가치가 생길 수 있습니다. 비핵화 문제만 해결하면 해외 투자자들도 봇물 터지듯이 몰려올 것이고요.  접기

P. 102~103 (정세현) 평화平和의 ‘화(和)’ 자를 보면 ‘벼 화(禾)’에 ‘입 구(口)’가 붙어 있습니다. 해석하자면 벼가 입속에 골고루 들어가는 것이 평화라는 뜻입니다. 한미 간에 이렇게 동맹이고 어쩌고 하면서 일만 생기면 공조해야 한다는 국론이 일어나게 만든 원인도 그때 6·25 전쟁 후에 미국이 우리한테 먹을 것을 줬기 때문이고요. 동서독 통일도 서독이 동독에 매년 29억 달러씩 총 20년 동안 580억 달러 규모의 현금과 현물을 지원하는 바람에 동독의 민심이 넘어가서 베를린 장벽이 무너졌다고 생각합니다.

이렇게 다른 나라의 성공 사례도 있고, 우리도 경험했기에 저는 북쪽에 쌀을 주면 민심이 남쪽으로 넘어와서 남북 간의 긴장을 완화하고 결국 통일을 시작하는 디딤돌이 되지 않겠는가 하는 철학을 토대로 그렇게 했습니다. 물론 김대중 대통령과 노무현 대통령도 같은 철학을 가지고 있었고요.  접기

P. 123~124 (정세현) 안보는 미국과 거리를 뗄 수 없고, 경제는 중국과 친하게 지내야만 우리가 먹고살 수 있어요. 국가 외교정책 목표 중 첫 번째가 안보입니다. 두 번째는 경제 번영이고, 세 번째가 권위, 즉 국가의 위신이에요. 그런데 안보와 경제, 두 개의 외교정책 목표를 추구해야 한다면 우리는 등거리 외교로 나갈 수밖에 없어요.

예전에 김대중 대통령이 사석에서 남긴 명언이 있어요. ‘우리는 도랑 속에 든 소’라고요. 소가 왼쪽 둑의 풀도 뜯어 먹고, 오른쪽 둑의 풀도 뜯어 먹으면서 도랑을 걸어가야 살도 찌고 우유도 만들어 새끼를 먹이고 키울 수 있듯이 우리도 그렇게 살아야 한다는 뜻입니다. 중국과 미국 사이에서 등거리 외교를 해야 한다는 말씀은 그분이 생전에 강조했던 의미 있는 몇 가지 중 하나에요.  접기

더보기

저자 및 역자소개

이재봉 (지은이)

저자파일



최고의 작품 투표



신간알림 신청

1955년 전남 고흥에서 태어났다. 동국대학교, 텍사스텍대학교, 하와이대학교에서 정치학을 공부하고, 1996년부터 원광대학교에서 미국 정치, 북한 사회와 통일 문제, 국제 관계, 평화 연구 등을 강의해왔다. 2018년 현재 ‘남이랑북이랑 더불어살기 위한 통일운동’ 공동대표, ‘통일경제포럼’ 공동대표, ‘함석헌학회’ 회장을 맡고 있다. 짓거나 번역한 책으로 《평화적 수단에 의한 평화》(요한 갈퉁 지음), 《두 눈으로 보는 북한》, Korea: The Twisting Roads to Unification, 《이재봉의 법정증언》등이 있다.

접기

최근작 : <평화의 길, 통일의 꿈>,<문학과 예술 속의 반미>,<이재봉의 법정 증언> … 총 10종 (모두보기)

문정인 (지은이)

저자파일



최고의 작품 투표



신간알림 신청

연세대학교 정치외교학과 교수, 김대중 대통령 도서관 관장, 미국 듀크대학 아시아태평양연구소 겸임교수이며 세계경제포럼의 한국미래어젠다위원회 위원장을 역임했고 2017년 문재인 대통령 취임 이후 대통령 외교안보 특보로 활동중이다.

연세대학교 철학과를 졸업하고 미국 메릴랜드대학에서 정치학 석사와 박사를 취득하였다. 미국 켄터키대학과 윌리엄스대학, 그리고 캘리포니아대학 샌디에이고 캠퍼스 등에서 교수직을 맡았으며 이후 연세대학 국제학대학원과 통일연구원 원장, 그리고 대통령자문 동북아시대위원회 위원장과 외교통상부 국제안보대사를 역임한 바 있다. 2000년과 2007년 평양에서 개최된 남북정상회담에 특별수행원으로 참가한 유일한 학자로서, 미국, 중국, 일본, 유럽, 중동은 물론 북한에 이르기까지 경계를 가늠하기 어려울 만큼 다양하고 폭넓은 인적 연계망을 가진 ‘국제적 마당발’이다. 세계적인 저명 학술지와 각종 논문집에 250여 편의 학술 논문을 발표했다. <중국의 내일을 묻다>(2010)를 비롯해 다수의 국영문 저서와 편저가 있다.

접기

최근작 : <Bridging the Divide>,<평화의 길, 통일의 꿈>,<평화와 번영의 한반도 시대, 항공우주력의 역할> … 총 46종 (모두보기)

정세현 (지은이)

저자파일



최고의 작품 투표



신간알림 신청

한반도 문제 전문가. 서울대학교 외교학과를 졸업하고 같은 대학에서 정치학 박사 학위를 받았다. 통일원에서 공산권연구관·대화운영부장으로 일한 후 청와대 통일비서관, 3대·4대 민족통일연구원 원장, 통일부 차관, 국가정보원 원장 통일특별보좌역, 29대·30대 통일부 장관을 지냈다. 이화여자대학교 북한학과 석좌교수, 민족화해협력범국민협의회 대표상임의장, 원광대학교 총장을 지냈다. 현재 평화협력원·한반도평화포럼·한겨레통일문화재단 이사장, 동해북부선연결 추진위원장을 맡고 있다. 지은 책으로 《모택동의 국제정치사상》 ,《정세현의 외교토크》, 《정세현의 통일토크》, 《정세현의 정세토크》, 《담대한 여정》, 《한반도 특강》(공저)이 있다.

접기

최근작 : <정세현 회고록>,<평화의 길, 통일의 꿈>,<정세현 정청래와 함께 평양 갑시다> … 총 16종 (모두보기)

김진향 (지은이)

저자파일



최고의 작품 투표



신간알림 신청

북한 · 통일 문제를 전공한 학자로, 참여정부 청와대에서 5년간 대북정책을 수립 · 집행했다. 이후 개성공단에서 대북협상을 담당, 북에 장기체류하면서 북한사회의 구조와 민낯을 속속들이 들여다 본 유일한 북한학자로 평가된다. 카이스트 미래전략대학원 교수로 재직 중에 개성공단 전면중단 과정을 지켜보면서 북에 대한 무지, 즉 북맹이 만든 참사 · 정책실패로 규정하고 우리 사회의 북에 대한 거짓과 왜곡을 바로잡고자 대중강연에 나섰다. 현재 <개성공업지구지원재단> 이사장으로 재직하며 ‘행복한평화 너무쉬운통일’을 주제로 있는 그대로의 북한과 평화 · 통일에 대해 이야기하고 있다. 『개성공단 사람들』을 기획하고 공동집필했다.

접기

최근작 : <평화의 길, 통일의 꿈>,<우리, 함께 살 수 있을까?>,<개성공단 사람들> … 총 6종 (모두보기)

명진 (지은이)

1969년 해인사 백련암에서 출가해 불교탄압대책위원장, 대승불교승가회 회장, 조계종 개혁회의 상임위원 등을 거쳐 2006년부터 2010년까지 봉은사 주지를 역임했다. 봉은사 주지 시절 1천일 동안 1천 배를 하며 세간의 주목을 받은 바 있으며, 꾸준히 조계종 개혁과 사회적 현안 참여에 적극적으로 힘써왔다. 현재는 사단법인 평화의 길 이사장으로 활동 중이다.
저서로는 『중생이 아프면 부처도 아프다』 『스님, 어떤 게 잘 사는 겁니까』 등이 있다.

최근작 : <힘 좀 빼고 삽시다 (큰글자도서)>,<평화의 길, 통일의 꿈>,<스님, 어떤 게 잘 사는 겁니까 (큰글자도서)> … 총 12종 (모두보기)
-----

진천규 (지은이)
한국인 최초 평양 순회 특파원. 2010년 5?24 조치 이후, 한국인으로는 유일하게 단독 방북 취재에 성공해 변화하고 있는 최근 북한의 생생한 모습을 공개했다.

1988년 <한겨레신문> 창간 기자로 합류해 판문점 출입 기자로 활동하며 북한 취재와 인연을 맺었다. 지금까지 여섯 차례의 방북 취재 과정에서 남북관계의 결정적인 장면들을 카메라에 담아냈다. 2000년 평양 정상회담 당시 6?15 공동선언 현장에서 단독으로 찍은 김대중 대통령과 김정일 국방위원장이 환하게 웃으며 서로 손을 잡고 들어 올리는 사진이 잘 알려져 있다. 이로부터 17년 뒤인 2017년 10월, 한국 언론인의 출입이 불가한 상황에서 유일하게 방북 취재에 성공했고, 2018년 7월 현재 총 네 차례에 걸쳐 평양, 원산, 마식령스키장, 묘향산, 남포 등 북한의 다양한 변화상을 취재했다.

그의 목표는 오직 하나, 남과 북이 하나 되는 것이다. 그 출발점에 ‘문화적 통일’이 있다고 생각한다. 이를 위해 남과 북이 다양한 문화 콘텐츠를 교류하며 동질성을 회복해가는 플랫폼 역할을 할 케이블방송사 ‘통일TV’를 준비하고 있다.

1959년 서울에서 태어나 배재고등학교, 단국대학교 토목공학과를 졸업하고, 1986년 <경인일보>에서 기자생활을 시작했다. 1988년 창간한 <한겨레신문>에 입사해 10여 년간 현장을 누볐고, <한겨레21>, <씨네21>의 사진팀장을 맡았다. 2001년부터 10여 년간 미국 LA <미주한국일보>에서 근무했다. 현재 ‘통일TV’를 준비하고 있으며, 방송출연, 강연 및 집필활동을 통해 북한의 현재 모습을 소개하고 있다. 접기

최근작 : <평화의 길, 통일의 꿈>,<평양의 시간은 서울의 시간과 함께 흐른다> … 총 3종 (모두보기)
-----------
출판사 제공 책소개

한반도 대전환의 시대를 관통하는 화두, “통일은 왜, 어떻게 해야 하는가?”

냉전의 굴레에 갇혀 있던 한반도에 평화의 역사를 써 내려갈 기회의 창이 열렸다. 73년간 이어진 분단체제가 무너지고, 70년간 이어진 적대적 북미관계가 변화하며, 65년간 이어진 휴전·정전체제가 허물어지고, 25년간 이어진 북핵 문제가 풀리는, 바야흐로 한반도 대전환의 시대다. 이런 절호의 기회를 맞아 우리는 한민족의 가장 큰 염원인 평화와 통일에 더욱 큰 관심을 두고 적극적으로 준비할 필요가 있다.

이런 취지로 통일교육원에서는 원광대학교와 함께 2019년 1학기에 <옴니버스 특강>을 열어 통일의 필요성을 재확인하고 바람직한 통일의 방법을 제대로 알 수 있는 시간을 가졌고, 그 내용을 책으로 고스란히 옮겼다. 책에는 특강에 강연자 또는 대담자로 나섰던 북한 및 통일 관련 국내 최고 전문가 6인이 자세히 설명해준 남북관계와 한반도 주변국들과의 관계, 우리 정부의 통일·외교·안보정책, 한반도 비핵화와 정상회담 뒷이야기, 통일의 효익, 남북 교류협력, 지금 우리에게 필요한 자세와 변화하는 북한의 모습 등을 그대로 담았다. 이를 통해 시간적·공간적 제약 때문에 특강을 직접 들을 수 없었던 더 많은 사람이 전문가들의 다양한 관점과 지식·정보를 토대로 통일에 관해 정확히 알고 올바른 길을 걸을 수 있게 하기 위해서다.

우리 앞에 새로 열린 한반도 평화와 통일의 길은 누구도 가본 적 없는 길이다. 그래서 섣불리 접근하기도 어렵고, 잘못하면 길을 잃을 수도 있기에 혼자 탐험을 나설 수도 없다. 이럴 때 필요한 것이 바로 좋은 길잡이가 되어줄 ‘스승’이다. 좋은 스승을 모시고 지금 내가 어디에 서 있는지, 어디로 나아가야 하는지 배운다고 생각하면 이 대담 형태로 기획한 책에서 많은 것을 얻고, 새로운 시각을 가질 수 있을 것이다.

한반도에 도래한 대전환의 시대, 평화와 통일에 대한 새로운 기대감을 주다!

한동안 언제 전쟁이 터져도 이상하지 않을 만큼 불안했던 한반도의 정세는 2018년을 맞이하며 변화의 급물살을 탔다. 평창동계올림픽의 북한 참가로 물꼬가 트인 이 흐름은 남북정상회담과 북미정상회담으로 이어졌고, 판문점 선언과 평양 선언 등 역사에 길이 남을 사건들이 연이어 벌어지며 새로운 기회의 창이 활짝 열렸다. 정전협정 66년 만에 처음으로 남북미 정상이 한자리에 모였던 2019년 6월 이후 다소 소강상태에 접어들었지만, 최근 김정은 국무위원장이 도널드 트럼프 대통령에게 3차 북미정상회담을 평양에서 열자는 내용이 담긴 친서를 보낸 사실이 알려지며 또다시 긍정적인 미래를 꿈꿀 수 있게 되었다.

이렇게 한반도와 그 주변 정세가 빠르게 변화하고 있는 지금, 한반도의 오늘을 살아가는 시민이라면 누구나 평화와 통일에 관한 관심을 더욱 드높일 필요가 있지 않을까? 우리가 그저 말로만 노래로만 외쳤던 ‘우리의 소원 통일’이 전과 다르게 아주 현실적으로 다가오고 있으니 말이다. 이 책은 바로 그 ‘현실’에 관한 전문가들의 이야기를 담아냈다.
---------

통일은 한반도에 어떤 의미이며, 어떻게 하는 것이 제대로 된 통일일까?

통일이 가져다줄 효익은 같은 민족끼리 함께 살 수 있고, 힘을 합하면 국력이 더욱 강대해진다는 등의 상징적 의미를 훨씬 넘어선다. 대륙과 해양을 연결하는 중요한 위치에 놓여있으면서도 바다로만 나갈 수 있는 사실상 완도(完島) 형태에서 탈피하고 지정학적 중요성을 확보하게 되므로 더 큰 가능성과 기회를 얻을 수 있으며, 분단 때문에 어쩔 수 없이 지출하는 잉여 비용이 사라지고 그 여력을 더 발전적인 곳에 사용할 수도 있다. 개성공단처럼 남북의 경제협력으로 시너지를 내어 국제경쟁력을 높인다면 그 경제적 이득 또한 상당할 것이다. “통일은 대박이다!”라는 말을 지극히 현실적인 관점으로 바라보고 접근할 필요가 있다는 뜻이다.

‘평화’나 ‘통일’이 아주 추상적인 단어이다 보니 통일의 방법론에 관해서도 막연한 생각이 들 수 있는데, 대한민국에는 이미 30년간 유지되어온 ‘민족공동체 통일방안’이란 원칙이 있다. 또한, 통일은 어느 날 갑자기 찾아오는 것이 아니라 일관된 방향성에 따라서 오랜 기간 차근차근 준비해 달성하는 것임을 직시할 필요가 있다. 이 책을 읽다 보면 우리가 지금 그 통일의 과정을 지나고 있으며, 한반도를 둘러싼 국제정세와 북한의 변화하는 모습을 포함한 현재 상황을 정확히 이해하는 데 많은 도움을 얻을 수 있을 것이다.

지금 평화·통일에 관한 담론과 통일의식 제고가 필요한 이유

분단체제가 장기간 고착하면서 사람들의 평화와 통일에 대한 기대감이나 관심도가 조금씩 낮아졌던 것은 어쩔 수 없는 현상이다. 냉전이 종식된 지 20여 년이 지났지만, 여전히 반공을 부르짖던 시절의 관성에서 벗어나지 못하고 있으며, 젊은 세대일수록 통일에 대해 무관심하거나 적극적으로 반대하는 비율이 높아진다는 사실 역시 가슴 아픈 일이다.

하지만 이런 결과는 남북관계 변화에 관한 교육과 홍보 부재, 혹은 각종 매체의 오류나 부정적 영향 때문일 수도 있고, 개개인이 통일의 필요성을 느끼지 못하거나 그 방법을 잘못 인식하고 있는 탓이기도 하다. 그래서 한반도의 평화와 통일이 큰 이슈가 되고 주변국을 비롯한 전 세계의 이목이 쏠려 있는 지금이야말로 한반도의 상황을 정확히 이해하고 앞으로 나아가야 할 방향을 제대로 잡을 수 있는 최적의 시간이다. 현시점에서 한반도의 바람직한 미래를 준비하고 통일에 관한 궁금증을 해소하며 잘못 알고 있던 것들을 바로잡는 데 이 책이 중요한 길잡이 또는 계기가 될 수 있다고 믿어 의심치 않는다. 접기